fbpx

"Замінити годинник на ратуші – це помилка": франківці критикують рішення міської влади

Суспільство 20:45, 06.07, 2018

Франківці в мережі розкритикували новий годинник, який планують встановити на міській ратуші. На їхню думку, він спотворює архітектуру будівлі і руйнує її цілісність.

Пост про те, що дизайн нового годинника, який показав франківцям міський голова, не відповідає архітектоніці будівлі міської ратуші, опублікував у мережі Юрій Козакевич, активіст ініціативи "Франківськ Який Треба Берегти". Він пояснив, чому замінити годинник є помилкою. 

"У офіційної влади міста з'явилась ініціатива замінити годинник на Ратуші –
це помилка. І ось чому:

Ратуша збудована в архітектурному стилі функціоналізм. Коротко про даний архітектурний напрямок: нічого зайвого, жодної надуманої естетики у формотворенні, вдалим може вважатись виключно функціональність. Ніякої "красоти" додумувати не можна, бо це кіч і несмак.

Попередники вже попсували вигляд Ратуші втручаннями – золотий купол, пластикові вікна. 
тепер ще цей розцяцькований годинник?!

Запропонований дизайн нового годинника невдалий, тому що:

– форма циферблата: квадрат (базова геометрична функціональна фігура) замінюємо на дванадцятикутник;

– форма стрілок: прямокутні (проста геометрична функціональна фігура) замінюємо фігурними;

– цифри: арабські (зручніші, поширеніші, функціональніші) замінюємо на римські;

– тло: чисте функціональне тло з 24 променями з кроком у півгодини замінюємо на малюнок "Ратуша, вигляд зверху" (тобто на Ратуші малюємо Ратушу?);

– колір: два відтінки коричневого замінюємо на п'ять відтінків.

Вірю, що ще не пізно і вдасться уникнути невдалого втручання у символічну споруду рідного міста", – висловився Козакевич.

Він пропонує залишити циферблат – він лаконічний, стильний і дуже вдалий з точки зору архітектурного стилю будівлі. Ремонтувати тільки внутрішній механізм годинника ратуші.

"Ця Ратуша унікальна саме тим, що весь екстер'єр утворений з перетинів ортогональних площин. Вишукана строгість. 
А запропоноване покращення – це якийсь емотикон, залишиться повісити на нього рушничок", – підтримав активіста відомий франківський блогер Ростислав Шпук. 

"Ну, це все рівно, що на класичну модель ВАЗа прикріпити спойлер і наклейку добавити racing. Досить колгоспу і так", – долучився до дискусії франківець Ілля Павлюк.

"На новому варіанті циферблата ще хрестиків бракує, а так "файно"… Ну що люди неіяк не заспокояться – невже у людей немає відчуття смаку чи просто естетичного сприйняття світу? Насправді годинник чіпати не можна! Ратуша – один із символів міста, який ще можна буде колись повноцінно відтворити. І пропозиція Юрія – абсолютно слушна!" – додав Любомир Чорній. 

"Міняти не треба, краще треба зберігати старовину!" – вважає Богдан Струтинський. 

Подібну думку з приводу оновлення годинника на Ратуші на своїй сторінці в мережі висловив архітектор, колишній спеціаліст зі збереження культурної спадщини міста Ігор Панчишин. 

"Не розумію, нащо ці ускладнені "обломи"? Вся ця надумана і натягнута символіка. Такий годинник може собі стояти на столі у кабінеті того дизайнера. Ардек вимагає простоти, і тим більше на такій висоті це вже не має значення. Сприймається вся архітектоніка в цілісному образі. Явно малювали дизайнери-декоративісти. Спитайте у архітекторів. Як би не було, вони мусять бачити все в одному образі.

Не варто вигадувати зайвого. І стрілки мають бути конструктивістичнішими, а тут як з якогось антикварного годинника.

Колись Ратушу робили сміливі люди, а тепер домальовують до цього "розніжені". Та й циферблат якийсь амбітний і вже старий (вінтажний). Має бути ще й такий, який робитимуть реставратори (а вони мусять пам'ятати про автентичну стилістику) – це ж, зрештою, пам'ятка архітектури і про це треба наголошувати", – пояснив спеціаліст.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: