fbpx

Прикарпатський заповідник "Ґорґани" може стати частиною всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Суспільство 15:19, 05.10, 2016

Природний заповідник "Ґорґани", що у Надвірній, може стати одним з об'єктів всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО.

Про це йшлося під час зустрічі експерта Міжнародного союзу охорони природи Куміко Йонеда (Японія) та експерта ЮНЕСКО в Україні Василя Покиньчереди з громадськістю, науковцями та представниками місцевої влади.

На виконання доручення комітету в справах всесвітньої природної спадщини ЮНЕСКО Міжнародний союз охорони природи (МСОП) направив експерта Куміко Йонеда для обстеження об’єктів букових пралісів та старовікових лісів, номінованих на включення до природної спадщини ЮНЕСКО. Серед таких номінованих об’єктів – заповідник "Ґорґани", який вчора експерт оглянула та перевірила його відповідність вимогам ЮНЕСКО.

"Оглянувши цей об’єкт, можу зробити позитивні висновки щодо його відповідності вимогам ЮНЕСКО. Детальніше інформацію викладу у своєму заключенні, яке розглядатиме комітет в справах всесвітньої природної спадщини та прийматиме кінцеве  рішення", – поділилась екперт.

Чергове засідання комітету з справ всесвітньої спадщини, де розглядатиметься ця номінація та будуть враховуватись рекомендації МСОП, відбудеться в червні 2017 року в Польщі.

Громадські активісти, науковці, представники влади одноголосно підтримують віднесення заповідника до спадщини ЮНЕСКО та сподіваються, що комітет таки прийме відповідне позитивне рішення.

Депутат районної ради від партії "ВОЛЯ" Тетяна Пришляк зазначила, що віднесення наших пралісів до світової спадщини не стільки потрібно світовій спільноті, скільки місцевим жителям, які мають усвідомити і оцінити унікальну місцевість, в якій ми живем. 

"Це дасть змогу зберегти нашу цінну природу і екологію для нащадків, примножити її. Зараз важливо змінити погляд на наші ліси не як на матеріальний ресурс, а дати зрозуміти, що це в першу наша унікальні, рідкісні об'єкти, що є надбанням не тільки місцевих жителів, нашої держави, а й усієї світової спільноти", – каже Пришляк.

Василь Покиньчереда зазначив, що Ґорґани справді унікальний об’єкт дикої природи, який має всі шанси потрапити до природної спадщини ЮНЕСКО.

"Тут утворились надзвичайно цікаві деревостани, які зростають в екстремальних умовах з точки зору клімату та інших умов, в чому ми самі переконались. Тут букові праліси переходять в мішані смереково-ялицеві, потім в чисто смерекові, потім в кедрові. Весь цей неперервний ряд – це абсолютно дика природа, яка ще не зазнала втручання людини",  наголосив Покиньчереда.

Після таких позитивних оцінок експертів, за словами Тетяни Пришляк, в подальшому громадські активісти та депутати повинні не тільки висловлювати свою підтримку, а й допомагати. Наступний крок для включення "Ґорґан" до всесвітньої природної спадщини – співпраця українського Уряду та ЮНЕСКО.

"Ми домовились з дирекцією "Ґорґан" та депутатами, що будемо звертатися і до депутатів обласної, і до Верховної ради про те, щоб затвердження цього об'єкту до природної спадщині ЮНЕСКО було підтримане урядом",  зазначила Тетяна Пришляк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: