fbpx

"Заробітчани" вплинули на зростання цін в Україні, – НБУ

Економіка 21:53, 22.01, 2018

Однією з причин зростання цін в Україні у 2017 році стало підвищення зарплат, на яке, в свою чергу, вплинула трудова міграція.

Про це в інтерв`ю "Сегодня" розповів заступник голови Національного банку України (НБУ) Дмитро Сологуб.

“Зростання зарплат в економіці, яке перевищило очікування, пояснюється і міграційними трендами. Зараз багато говорять про те, що вони несприятливі для України. Люди працездатного віку їдуть працювати в інші країни, це створює тиск на ринок праці в Україні – роботодавцям доводиться підвищувати зарплати, щоб утримати працівників”, – пояснив Сологуб.

Таким чином, трудові мігранти побічно вплинули на зростання інфляції. Але водночас зарплати трудових мігрантів, які надсилають в Україну валютні перекази, стали одним з головних факторів стримування інфляції.

“Економіка – комплексна система. Якщо в одному місці прибуває, то в іншому, відповідно, зменшується. А люди часто про це забувають. …Приклад з робочою силою – ще одна ілюстрація. Дійсно, трудова міграція підвищує тиск на зарплати всередині країни. Зростання зарплат – це правильно, так і повинно відбуватися. Але зростання зарплат повинно відповідати зростанню продуктивності. А якщо людина виробляє стільки ж, скільки і раніше, але хоче отримувати більше, тому що інакше вона виїде в Польщу, – ось такий підхід і створює тиск на ціни. З другого боку, збільшення потоку мігрантів за кордон призводить до того, що вони більше грошей повертають сюди, і це призводить до зміцнення обмінного курсу”, – зазначив Сологуб.

В сумі, за його словами, ефект для інфляції був неоднозначним.

“Важливо розглядати економічну ситуацію в комплексі. Інфляція в 13,7% – це, звичайно, багато. Але якщо подивитися в цілому на макроекономічну ситуацію в минулому році, вона не виглядає такою вже й поганою. Так, вона могла бути набагато кращою. Але в цілому вона досить стабільна”, – підсумував Сологуб.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: