fbpx

Зберегти не можна зруйнувати: у Франківську представили документальний фільм про зруйновані пам'ятки архітектури

Суспільство 18:58, 28.03, 2018

Автори фільму побували в 9 історичних містах, які за останні роки втратили в цілому сотні пам'яток архітектури: у Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Запоріжжі та Харкові. Вони зафіксували на камеру 150 архітектурних пам'яток, які доводять до руйнації.

Презентували фільм сьогодні, 28 березня, в Intellect Hub по вулиці Вірменській. Фільм знімався як частина проекту "Ctrl+S Закон на захисті культурної спадщини". Режисером стрічки виступив Павло Сиренко, а автором сценарію Тетяна Омельченко. Вони взяли інтерв'ю у 50 експертів – від пересічних жителів міст, активістів та архітекторів до представників влади.

Читайте також у блогах КУРСу: Архітектурна спадщина Івано-Франківська: чи справді ми розуміємо, що це таке і навіщо вона нам?

Серед івано-франківських експертів фільму архітектор з досвідом роботи охоронцем
культурної спадщини Департаменту архітектури і містобудування Ігор Панчишин; архітектор-дизайнер, реставратор Валер'ян Федоряк; заступник міського голови Івано-Франківська з питань діяльності виконавчих органів міської ради Олексій Кайда

"Ситуація системна, ситуація занедбана. Вона відпущена на самотік. Немає державного контролю, немає системи збереження пам'яток. Немає фінансування на усунення цієї проблеми. Немає нічого. Тож маємо ситуацію, коли власник робить, що захоче, забудовник – те, що йому треба", – говорить про проблему збереження культурної спадщини режисер фільму Павло Сиренко.

Трейлер фільму:

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: