fbpx

Збільшення власного видобутку газу дозволить зменшити вартість житлово-комунальних послуг

Економіка 09:44, 30.07, 2018

Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на засіданні уряду.

Держава планує змінити концепцію видобутку вуглеводнів. Так, відкриваються геологічні дані про українські надра та вводиться прозора система електронних торгів. На них як вітчизняні, так і закордонні компанії конкуруватимуть між собою за можливість купити ліцензії на газовидобування. Для цього вже найближчим часом Кабмін виставить на відкритий аукціон 44 родовища із понад 150 млрд кубометрів газу.

Володимир Гройсман переконаний, що описані зміни дозволять не залежати від світових цін на вуглеводні і взагалі відмовитися від іноземного газу.

"Як тільки ми відмовимося від імпорту, ми одразу ж рішуче знизимо ціни на газ і не будемо залежати від світової кон’юнктури цін на нього",  зазначив Прем’єр-міністр.

Другий наслідок газової реформи – зменшення цін на житлово-комунальні послуги. Газ вітчизняного видобутку дешевший за іноземний, що неодмінно позначиться на роботі облгазів та теплоенерго. Послуги цих монополістів для населення стануть дешевшими.

Коли слід очікувати якісних змін? Прем’єр-міністр вважає, що вже за 3-4 роки Україна зможе повністю забезпечити власним газом усіх споживачів.

Тим часом Держгеонадра України оприлюднили дані про активізацію діяльності нафтогазовидобувних компаній щодо отримання дозвільних документів. Низка як вітчизняних, так і іноземних підприємств отримують нові та розширюють старі ліцензії на розробку вуглеводневих родовищ.

Найбільші запаси вуглеводнів у Карпатський нафтогазоносній провінції залягають саме в Івано-Франківській області. Тільки розвідані запаси природного газу тут – більш як 11% від загальноукраїнського багатства. Тож через свій вагомий потенціал Прикарпаття вже сьогодні робить внесок в енергетичну безпеку країни.

Нагадаємо, переломним у плані видобутку українського газу став 2016 рік: почалася значна позитивна динаміка в усіх регіонах, багатих на нього. На Прикарпатті у 2017 році приватні компанії удвічі наростили його видобуток: до 400 млн кубометрів на рік. У поточному році зростання очікується на рівні 150%.

Загалом видобуток природного газу в Україні в 2017 році збільшився на 4% у порівнянні з 2016-м. За чотири місяці 2018 року з українських надр вийшло більш як 5 млрд кубометрів палива.

Анна Шалахіна

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: