fbpx

Зелений тариф – джерело додаткового доходу

Суспільство 19:18, 04.08, 2017

"Зелений тариф" – це спеціальні фінансові умови, що дозволяють приватним домогосподарствам ставати учасниками національного Енергоринку і не тільки споживати, але й продавати вироблену домашніми сонячними електростанціями електроенергію в електромережу загального користування.

Як отримати зелений тариф?

 
1.  Перевірка виділеної для даного домогосподарства потужності електромережі та її збільшення при необхідності
 

Перш за все охочі продавати електроенергію в мережу за "зеленим" тарифом повинні перевірити величину потужності, виділеної для свого домогосподарства, яка зазвичай становить до 5кВт (потужність вказується в проектно-технічній документації на будинок або ділянку в договорі на електропостачання Вашого будинку з обленерго).

Збільшити потужність можна, звернувшись до обленерго або РЕМ (енергопостачальника). При собі необхідно мати паспорт та свідоцтво права власності на нерухомість. Така процедура займе до 15 днів. Вартість стандартного підключення (потужність не перевищує 50кВт, а відстань до точки приєднання не перевищує 300 м по прямій лінії) 1 кВт визначається у відповідності зі значенням запланованої потужності, помноженої на ставку плати стандартного приєднання, яку встановлює НКРЕКП. Визначення вартості послуги зі стандартного приєднання електроустановок замовника до електричних мереж електропередавальної організації.
 
2. Вибір обладнання (до 30 кВт) та монтаж
 

Наступним кроком є вибір обладнання. Сонячні батареї потрібно вибирати з урахуванням особливостей даху. Вони не повинні бути затіненими в найсвітліші години дня. Найкраще, щоб вони монтувалися під кутом 30-33 градусів та були направлені на південну сторону.

Для СЕС потужністю 30 кВт необхідно не менш як 180-190 м кв. площі даху (споруди). В середньому будівництво СЕС займає до тижня, стільки ж часу достатньо для його підключення. В Україні жодних дозволів для СЕС до 30 кВт не потрібно. Всі компоненти системи не вимагають сервісного обслуговування протягом всього терміну експлуатації, термін експлуатації як мінімум 35-40 років.

 
3. Відкриття рахунку для оплати проданої електроенергії
 
Після монтажу необхідно відкрити поточний розрахунковий рахунок (не картковий) для проведення безготівкових розрахунків.
 
4. Подача заяви та схеми підключення до Обленерго (з повним пакетом документів)
 

Побутовий споживач повинен подати енергопостачальнику пакет документів, необхідний для укладення Договору купівлі-продажу:

Письмову заяву
Два примірники схеми підключення генеруючої установки приватного домогосподарства
Копію сертифікатів та технічної документації на сонячні батареї та інвертор
Виписку з банківської установи про відкриття поточного розрахункового рахунку (не карткового) для проведення безготівкових розрахунків
Ксерокопію паспорта
Ксерокопію довідки податкового органу про включення власника до державного реєстру фізичних осіб (присвоєння ідентифікаційного коду ДРФО)
 
5. Погодження схеми підключення
 
Енергопостачальник здійснює перевірку відповідності документів та потужності до вимог чинного законодавства, проводить первинну перевірку підключеної приватної установки та погоджує схему підключення.
 
6. Підписання договору з Обленерго про надання послуг з облаштування вузла обліку
 
7. Встановлення вузла обліку
 

Придбання, встановлення та підключення приладу обліку здійснюється за рахунок побутового споживача. Протягом п’яти робочих днів з моменту оплати послуг з облаштування вузла обліку обленерго приводить вузол обліку у стан, придатний для вимірювання спожитої та виробленої електроенергії відповідно до схеми підключення. Двонаправлений лічильник, модем і послуги монтажу обійдуться близько 9-10 тис. грн.  

Послуги з передачі даних, зберігання та обробки даних здійснюються за рахунок енергопостачальника, який щомісяця не пізніше 10 числа надає споживачу звіт в електронній формі про покази лічильника, розмір та напрямки перетоків спожитої та згенерованої в мережу електричної енергії. Крім того, обленерго раз на півроку проводить контрольну перевірку показів лічильника споживача.

 
8. Підписання договору з енергопостачальником на продаж надлишків електроенергії
 
Після облаштування вузла обліку енергопостачальник підписує із побутовим споживачем Акт розмежування балансової належності та експлуатаційної відповідальності сторін, вказавши в ньому встановлену у споживача генеруючу установку, та вносить необхідну інформацію щодо системи обліку електричної енергії споживача в Договір про користування електричною енергією шляхом його переукладення.
 
Після облаштування вузла обліку та введення установки в експлуатацію побутовий споживач має право продавати надлишки електроенергії, виробленої на приватній СЕС, за "зеленим" тарифом, встановленим Постановою НКРЕКП № 2505 від 30.09.2015 При цьому необхідно пам’ятати, що продаж електроенергії фізичної особою оподатковується. Серед податків, необхідних до сплати, є військовий збір – 1,5% та ПДФО – 18%.
 
Податку на використання енергії сонця в Україні немає. Згідно із чинним законодавством, збір за спеціальне використання природних ресурсів сплачується лише за користування земними надрами, лісовими та водними ресурсами.
 
Термін дії "Зеленого" тарифу Вартість, Євро/кВт-год.
01.01.2017 – 31.12.2019 0.18
01.01.2020 – 31.12.2024 0.16
01.01.2025 – 31.12.2029 0.14
 
Загалом домашня сонячна електростанція в 10 кВт обійдеться орієнтовно в 10 000 доларів. На перший погляд, сума чимала, але, враховуючи тенденцію до сталого підвищення тарифів на електроенергію, така установка не лише знизить залежність від імпортованих в Україну енергоносіїв, але й принесе додатковий дохід. В додаток до енергетичної незалежності та економії на енергоресурсах таке домогосподарство зробить свій внесок в збереження довкілля та забезпечить світле екологічно чисте майбутнє наступних поколінь.
 

Отримати консультацію або купити обладнання для сонячної електростанції можна в компанії ЕКО ЕНЕРГІЯ ® за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 72 (ТЦ Флагман).

На правах реклами
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: