fbpx

Жертва заради науки: як у Франківську вирощують піддослідних тварин. ФОТОРЕПОРТАЖ

Суспільство 18:31, 26.03, 2017

На експериментальній базі – віварії, що знаходиться по вулиці Чорновола, вирощують піддослідних щурів, морських свинок, кролів. Студенти-медики згодом проводять на них навчальні операції. Працівники бази кажуть, що стараються не дуже прив'язуватись до тварин, адже в будь-якому випадку їх у центр вже не повертають.

Завідуючий віварієм Іван Капечук каже, що його справа – виростити тварин.

"Далі кафедра забирає їх, проводить на них досліди і експерименти. Виживають вони чи ні, але мені назад їх не повертають. Їх зазвичай умертвляють. Це все робиться заради науки, наука потребує жертв. Така їхня доля", – каже Іван Капечук.

1

2

3

Капечук розповідає, що на території бази 45 років не робився ремонт… донедавна. Зараз тут "відновлюють навчальні кабінети та операційні, приводять все до ладу, щоб студенти мали де навчатись".

4

5

6

Ректор ІФНМУ Микола Рожко розповідає, що його робота останні роки направлена на те, щоб створювати навчально-практичні центри для студентів.

"Ми хочемо, щоб студенти спершу могли відпрацьовувати навички на фантомах (муляжах), а вже потім мати доступ до експериментальних тварин, аж тоді уже до живої людини, бо це дуже відповідально. Така експериментальна база дозволяє нам багато чого довести в науці. З того, що нам дозволяє біоетика, або норми поведінки з експериментальними тваринами, – це моделювання різних хвороб, оперативні втручання, патогенез змін в процесі лікування і мануальні навики для наших майбутніх хірургів",  розповів Микола Рожко

7

Закон забороняє проводити дослідження над собаками. Але на території центру стерилізують собак – понад 50 операцій на місяць.

8

Минулого тижня до Франківська на наукову конференцію з'їхалися молоді медики з усієї України. В рамках конференції на території експериментального центру для них також проводились практичні заняття, щоправда, не на живих тваринах, а на фантомах.

9

10

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: