fbpx

Горяни проти міні-ГЕС: Івано-Франківський господарський суд проведе виїзне засідання в селі Голошино

Економіка 13:27, 27.11, 2014

Господарський суд Івано-Франківської області розпочав розгляд справи щодо будівництва міні-ГЕС на території Голошинської сільської ради Верховинського району.

Провадження відкрито за позовом прокуратури Верховинського району до Голошинської сільської ради, фізичної особи-підприємця Олега Миронюка та ТОВ "Гідропауер" (інвестор будівництва міні-ГЕС) з вимогою визнання недійсним договору оренди земельної ділянки. Позивач вимагає зобов’язати підприємця Миронюка привести земельну ділянку до попереднього стану.

На судове засідання з Верховинського району приїхало більше 20 місцевих жителів та представники Самооборони Верховинщини, які давно борються проти будівництва міні-ГЕС на карпатських річках. Їм у підмогу на судове засідання прибули і самооборонівці Івано-Франківська. Суддя Борис Дерделюк, який веде справу, переніс її розгляд у конференці-зал, аби помістити усіх представників громади.

Двоє відповідачів не з’явилися до суду: проігнорували засідання і представники Голошинської сільської ради, і ТОВ "Гідропауер". За неявку до суду відповідачам загрожує тепер штраф у розмірі 1700 гривень.

Натомість, представник фізичної особи-підприємця Олега Миронюка виступив із клопотанням зупинити провадження у справі. "В основі позовних вимог прокуратури покладений акт сільськогосподарської інспекції від 2014 року на підставі того, що сільська рада неправомірно передала земельну ділянку. Підприємець Миронюк подав адміністративний позов про скасування даного акту і визнання його недійсним. Даний позов був поданий до Івано-Франківського адміністративного окружного суду. Ми вважаємо, що вирішення нашого сьогоднішнього спору безпосередньо пов'язане з розглядом справи, що буде розглядатися в окружному адміністративному суді. А саме – оспорення і визнання недійсним акту державної сільськогосподарської інспекції в Івано-Франківській області від 01.07.2014 року. У зв’язку з цим ми просимо суд зупинити провадження у цій справі до набуття законної сили рішення окружного адмінсуду", – заявив він.

Заслухавши сторони позивача і відповідача, суддя Борис Дерделюк прийняв рішення перенести судове засідання через відсутність відповідачів і для вивчення клопотання Миронюка. Та люди обурилися. Представники громади хором почали викрикувати, що добиралися в Івано-Франківськ на судове засідання понад 6 годин і не збираються покидати приміщення суду без рішення суду або без чіткої дати, на яку перенесуть розгляд справи.

Суддя одразу ж прийняв несподіване рішення. Борис Дерделюк пообіцяв провести виїзне судове засідання у Верховинському районі, щоби люди не витрачали час і гроші на поїздки в обласний центр. "Я гарантую вам, що рішення буде законним", – заспокоїв присутніх Дерделюк. "Ми вам бензин відшкодуємо", – жартували у відповідь присутні.

Селяни спільно з Самообороною планують перекрити вивіз техніки з місця будівництва міні-ГЕС, щоб зберегти докази руйнування екосистеми. Про це в коментарі КУРСу розповів координатор Самооборони Івано-Франківської області Ярослав Наваляний.

"Будучи на місці, я побачив, що підприємець Миронюк набудував… Знищена природа, нанесена велика шкода. В подальшому, наскільки мені відомо, громада озвучила, що з території будівництва почали вивозити техніку і зараз стоїть питання про відшкодування збитків, які наніс підприємець місцевості. І якщо вони техніку вивезуть з місця будівництва, буде дуже багато доказів втрачено. Плюс до того, якщо треба буде відшкодовувати, ми їх будемо шукати, як вітру в полі. Тому я пропоную, доки не буде екологічної експертизи, заборонити вивозити усе майно з території будівництва",  говорить Наваляний. 

Нагадаємо, сесія Голошинської сільради 8 липня скасувала дозволи на будівництво 4 міні-ГЕС на річці Білий Черемош. Більше того, обласна прокуратура також розпочала кримінальне провадження. В правоохоронців є підозри, що дозволи були видані з суттєвими порушеннями. Сесія, яка скасувала дозволи, була зібрана на вимогу місцевих мешканців. Людям урвався терпець, бо, за їхніми словами, з ріки перестала пити навіть худоба, неодноразово вони помічали в раніше кришталево чистій воді якісь невідомі речовини.

У правоохоронців також виникло чимало запитань до того, в який спосіб видавались дозволи на спорудження малих ГЕС. Верховинське РВ УМВС у Івано-Франківській області розпочало кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України (складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесення до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, інше підроблення офіційних документів).

У правоохоронців виникли сумніви щодо законності наданих документів та є підозри, що в протоколи рішень Голошинської сільської ради, якими були виділена ділянка приватному підприємцю Миронюку під спорудження малої ГЕС на р. Білий Черемош, були внесені неправдиві відомості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: