fbpx

Зміни в ProZorro: нові можливості для малого та середнього бізнесу

Економіка 21:01, 26.04, 2018

Проблеми з допороговими закупівлями, перспективи електронного управління бізнесом, ефективні способи боротьби з шахрайством у держзакупівлях – найгарячіші теми обговорювалися на Шостому всеукраїнському Zakupki Forum, який 25 квітня пройшов у форматі онлайн-трансляції на всю Україну.

Знизити допороги

На цей час головною перешкодою для участі малого і середнього бізнесу в держзакупівлях є той факт, що допорогові закупівлі (тендери з бюджетом до 200 тис. грн, так звані "допороги") за законом держоргани не зобов'язані проводити через систему. Це правило стало шпариною для недобросовісних закупівельників: менше чверті "допорогів" пройшли відкрито, з конкуренцією і прозорим вибором переможця. В інших випадках замовники скористалися своїм правом просто завантажити в систему звіти з інформацією, що, за скільки й у кого вони купили.

Тільки в минулому році було укладено таких прямих договорів на понад 90 млрд грн, й по суті це 90 млрд "у тіні". В першому кварталі 2018 року за такою ж схемою вже укладено договорів на 18 млрд грн.

Ця ситуація гальмує участь малого і середнього бізнесу в держтендерах: підприємці дізнаються про закупівлю на доступну для їхніх оборотів суму лише після її завершення – зі звіту про неї. Тому готуються зміни до законодавства, які знизять поріг обов'язковості в ProZorro до 50 тис. грн. Це дасть можливість невеликим компаніям і приватним підприємцям заробляти в держтендерах. Нова регламентація стане серйозною перешкодою на шляху недобросовісних замовників: проведені за всіма правилами торги можна буде бачити в системі й за потреби оскаржити в компетентних органах.

Законопроект поданий на розгляд у Верховну Раду, і його прийняття з нетерпінням чекає бізнес.

1

"За два роки роботи електронної системи ми вже знаємо її сильні сторони й розуміємо, які норми законодавства потребують удосконалення. Зміни в закон, запропоновані в законопроекті 8265, посилять ефект від використання ProZorro. По-перше, передбачено вдосконалення механізму оскарження. Пропонується ввести диференційований підхід до встановлення вартості за подачу скарги й оплату через електронну систему. По-друге, для учасників передбачена можливість виправлення помилок в поданих у тендер пропозиціях. По-третє, законопроект пропонує зменшити суму допорогових закупівель, що дасть змогу проводити навіть порівняно невеликі закупівлі на конкурентній основі", – сказала у своїй доповіді на форумі Лілія Лахтіонова, директор департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

 

Електронний уряд

Одночасно із законодавчими змінами команда департаменту регулювання державних закупівель Мінекономіки і державного підприємства ProZorro активно розвиває різні електронні інструменти: рамкові закупівлі, електронні каталоги й централізовані закупівлі. Разом із цим триває робота над інтеграцією електронної системи з реєстром лікарських засобів, Державною казначейською службою України та Державною фіскальною службою.

"Від українського бізнесу дуже часто можна почути звернення до держави: "Не чіпайте нас, створіть тільки умови для роботи". Один із ключових напрямів нашої діяльності й полягає у створенні таких умов. Ми вводимо електронні сервіси, які дають змогу громадянам і бізнесу отримувати державні послуги дистанційно, без візитів у "владні" кабінети. Що менше контактів з чиновниками, то простішими і прозорішими стають умови ведення бізнесу", – розповів під час свого виступу Валерій Бакал, заступник голови Державного агентства з питань електронного урядування України.

2

Як покарати за махінації

ProZorro – не гарантія того, що нечесний закупівельник не спробує обійти систему. Головна перевага прозорості нової системи держзакупівель у тому, що обман можна відстежити. І зараз Державна аудиторська служба України (ДАСУ) опрацьовує функціонал кабінету ДАСУ в електронній системі ProZorro, проводить роботу над визначенням ризик-індикаторів. Усе це допоможе ефективно моніторити закупівлі та виявляти несумлінних замовників.

Найбільш поширеним зловживанням сьогодні є дискримінація в закупівлях. Йдеться про ситуації, коли тендер прописується спеціально під конкретного постачальника або організатор дискваліфікує інших учасників на користь "свого".

"Якщо учасник вважає, що є порушення, – він повинен боротися за свої права і не опускати рук. В першу чергу потрібно звернутися до організатора тендеру з вимогою зробити умови тендеру рівними для всіх. Якщо ж той не реагує – подавайте скаргу. Так само оскаржуйте й результат закупівлі, якщо ви бачите, що він несправедливий. Важливо тільки проконтролювати, щоб ваша скарга була оформлена відповідно до встановлених вимог. І обов'язково пишіть про всі порушення на моніторинговий портал DoZorro", – зазначила Оксана Ферчук, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua.

Зараз активістам DoZorro вдається відновлювати справедливість в 40% торгів, проведених із порушеннями. Важливо, щоби кожен бізнесмен, зіткнувшись із дискримінацією в закупівлях, повідомляв про це. Максимальна кількість відгуків про тендери допоможе бізнесу оцінити, в закупівлі якого організатора можна йти без побоювань, а де треба бути готовим відстоювати свої права. І, можливо, для початку менш досвідченим постачальникам від "ризикованих" тендерів варто утриматися, набираючись досвіду в однозначно якісних закупівлях.

3

Про захід: Zakupki Forum – наймасштабніший захід в Україні про державні й комерційні закупівлі, де представники бізнесу і держави обмінюються досвідом і обговорюють перспективи розвитку ринку.

Про організатора: Zakupki.Prom.ua – майданчик-учасник системи публічних електронних закупівель ProZorro, системи електронних державних торгів ProZorro.Продажі і відкритої системи комерційних торгів RIALTO. B2B/B2G-проект EVO. На Zakupki.Prom.ua державні органи і держпідприємства, а також комерційні компанії оголошують свої тендери і аукціони, а представники бізнесу та фізособи подають пропозиції і беруть участь у торгах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: