fbpx

Зустріч через 30 років: у Франківську на згадку про полеглих ліквідаторів маршем пройшли "чорнобильці". ФОТО, ВІДЕО

Суспільство 13:40, 14.12, 2016

У День вшанування пам'яті загиблих та на 30-і роковини в Івано-Франківську зустрілися "чорнобильці" – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у складі спецзагону в червні-вересні 1986 року.

Понад півсотні чоловіків і жінок з усієї області зустрілися на Вічевому майдані і пройшли маршем центром Франківська до пам’ятного знака ліквідаторам.

"48 днів і ночей в Чорнобильському пеклі", "Вічна пам’ять жертвам Чорнобиля!", "Воїни Чорнобиля – жертви чиновництва", "Норми закону – в норми життя", – скандували учасники маршу.

На запитання, проти чого протестують, ліквідатори відповідали: "Ми не прохачі!", "Нагадуємо владі і суспільству про себе".

"Це зустріч ліквідаторів Прикарпаття через 30 років після того, як їм довелося виконувати свій обов’язок в зоні ЧАЕС", – пояснив голова обласного об'єднання "Прикарпатбат "Чорнобиль" Ярослав Олійник.

1

За його словами, у складі спецзагону з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній станції з Івано-Франківщини мобілізували 259 спеціалістів та 59 одиниць техніки. Люди відпрацювали "в зоні" 48 діб.

"Всю нашу техніку, ліжка, реманент, одяг – усе, коли ми поверталися, відправили у могильник. А нас відправили додому",  розповідає пан Ярослав.

На сьогодні понад 70 прикарпатських ліквідаторів померли, кожен другий, зазначає голова обласної організації, – інвалід. Найбільше учасників ліквідації з Калуша – 64 та з Долини – 53 чоловіки.

"Жодного дня без судів", – розповідає про проблеми, з якими доводиться стикатися "чорнобильцям", Ярослав Олійник.

 

Щоб висловити вдячність за вчинок, усім "бійцям" чорнобильського спецзагону Прикарпаття вручать "Знак народної пошани". Завтра в такий спосіб вшанують 32 живих ліквідаторів Калуша. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: