fbpx

Обласна рада нагадала полякам, що саме "бандерівці" зараз захищають Європу від "московської орди"

Політика 11:07, 16.02, 2018

Івано-Франківська обласна рада закликає владу Польщі припинити спекуляції з трагічними сторінками спільного з українцями історичного минулого.

Подаємо текст звернення повністю: 

Iвано-Франківська обласна рада глибоко стурбована фактом прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам'яті, в якому поряд і впровадженням кримінальної відповідальності за висловлювання про причетність поляків до Голокосту вкотре піднімaється тема Волинської трагедії, передбачена кримінальна відповідальність за пропаганду так званої "бандерівської ідеології".  

3 прикрістю констатуючи, що українська тематика вкотре використовується у внутрішній політиці Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого продовжують політизуватися, ми засуджуємо цей ворожий Україні, шкідливий для добросусідських відносин та вигідний Москві політичний акт.

Хотіли б нагадати польським партнерам, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів в роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. Відтак категорично не сприймаємо чергову спробу нав'язати однобічне трактування історичних подій, а заборону "бандерівської ідеології" розцінюємо не просто як дешевий популізм частини польського політикуму, але як намагання заперечити суверенне право українців на власну державність і національну гідність.

Нагадуємо, що і Небесна сотня, і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять Українську державу та жертвують своїми життями в цій боротьбі, ішли і йдуть у бій під бандерівськими гаслами "Слава Україні! – Героям слава!". Саме ці бандерівці стоять також в обороні Польщі, Європи та всього світу від московської  орди.

Усвідомлюючи чутливість проблематики історичної пам'яті у житті українського та польського народів, в черговий раз закликаємо польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин. Відзначаємо також, що прийняття вище відзначеного законодавчого акта та його подальше застосування на практиці негативно впливають на висхідну динаміку взаємoвідносин між Івано-Франківщиною та адміністративно-територіальними одиницями Республіки Польща й можуть зруйнувати фундамент добросусідських nартнерських стосунків між нашими громадами, на рівні яких налагоджена взаємовигідна співпраця й реалізуються численні проекти. Більше того, закон у прийнятій редакції стосується не лише громадян Республіки Польща, але й іноземців, а відтак становить загрозу як для українців, які працюють в Польщі, так i для наших туристів, які щороку відвідують країну.

Окремо апелюємо до вищих органів державної влади й особисто Президента України Петра Порошенка, як відповідального за зовнішню політику, дати врешті-решт належну оцінку зовнішньополітичному відомству на чолі з міністром Павлом Клімкіним за неодноразові, системні провали на міжнародній арені, вимагати на найвищому представницькому, в тому числі міжнародному рівні, скасувати прийнятий у Республіці Польща закон й вжити комплекс невід’ємних заходів у відповідь з метою недопущення можливих порушень прав і свобод українських громадян, які перебувають в Польщі, а також запобігання зростаючим претензіям політичної влади сусіда на ревізію підсумків Другої світової війни та можливий перегляд кордонів. Слава Україні!

Звернення щодо прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті направлять Президенту Петру Порошенку, Голові Верховної Ради Андрію Парубію, Прем’єр-Міністру Володимиру Гройсману, міністру закордонних справ Павлу Клімкіну, Надзвичайному і Повноважному послу Республіки Польща в Україні Яну Пєклу та Генеральному Консулу Республіки Польща у Львові Рафалу Вольські. 

За звернення проголосували 63 депутати обласної ради. 

Як писав КУРС, вчора Івано-Франківська міська рада визначила, на які свята у місті будуть вивішувати червоно-чорний прапор

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: