fbpx

Звільнити простір для дихання: у Франківську Світлана Поваляєва ділилася віршами і закоханістю

Культура 20:12, 05.04, 2018

У франківській книгарні "Є" відома письменниця Світлана Поваляєва презентувала свою першу поетичну збірку.

Збірка "Після Криму" – це вірші періоду останніх чотирьох років, розповіла авторка. З "передмайданного періоду" і крізь Майдан в час війни, означила вона часові рамки. В них для письменниці особистим болем уклалася втрата Криму – там, з морем, сонцем і солоним вітром, вона прожила закоханість і кохання, про які розповідає у своїй поетичній збірці. Крім того, зізналася Світлана Поваляєва, втрата Криму стала для неї втратою дому.

"Крим – це мій дім, як і вся Україна. У своєму домі знаєш, якого кольору море в якій бухті, які загарячі на дотик камені на якому березі, який запах вітрів у які сезони над морем. Я втратила свій дім. Книжка про це, але не про це безпосередньо. В ній немає гасел, немає топонімів, все прочитується між рядками. Але всюди море, тепло, сонце, кохання", – означила збірку авторка.

Крім любові, у віршах збірки "Після Криму" Світлани Поваляєвої досить тем, які чіпають. Це війна, праця волонтерів, роздуми про те, що перебулося.

"Майдан – це часова і подієва вирва для мене. Ми там жили, діяли. Практично нічого тоді не писалося. І після того мені знадобилося півтора року, щоби визнати, що в мене ПТСР. Видавці радили мені писати про Майдан – розповісти про свої відчуття і сенси, тим більше, що тема ця була в тренді. Але я не можу. І не знаю, коли зможу, – відверта Світлана Поваляєва. – З другого боку, мені хотілося позбутися цих злежалих емоцій. Звільнити простір для дихання і для життя. Тому ця книга є в тому числі і терапевтичний акт, щоби відпустити минулі чотири дуже тяжкі роки. Сподіваюся, ця терапія буде лікувальною і для читачів – багато що, якщо не все, проходили всі разом".

Письменниця жартує, що книга "Після Криму" – фактично її поетичний дебют. Раніше поезії виходили разом із прозою і не домінували. Тепер Світлана Поваляєва продовжує писати поезію – на презентації письменниця читала нові вірші. 

"Нова, в сенсі найновіша, сучасна українська література має виразний початок. Є люди, які її робили і в ній залишаються – продовжуються на радість читачам. Світлана Поваляєва належить до тих письменників, які роблять літературу – роблять її глибшою і проникливішою", – зазначив модератор зустрічі, письменник Тарас Прохасько. 

Довідково: Світлана Поваляєва народилася у 1974 році. Закінчила Інститут журналістики Київського університету ім. Тараса Шевченка (спеціалізація – телевізійник). Працювала на телеканалах СТБ та "Новий", у журналі "ПІК" та інтернет-газеті ForUm.

Вірші і проза публікувалися у збірках, антологіях, літературних часописах. Працює журналістом на 5-му каналі. Є автором циклу казок для дітей "Вррум-чарівник" та "Вррум в лабетах Правил".

Авторка книжок "Ексгумація міста", "Замість крові",  "Орігамі-блюз", "Сімург", "Камуфляж в помаді", "Небо – кухня мертвих".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: