fbpx

Під Франківськом почали розводити буйволів

Суспільство 19:46, 05.01, 2021

Власник ферми в селі Підлужжя, неподалік Івано-Франківська, Роман Яковин має у стаді шість буйволів карпатської породи. І планує відкрити екоферму з цими тваринами.

Ферма в селі Підлужжя з дороги непримітна. Немає звичних стаєнь. За молодим яблуневим садом — велика загорода, де просто неба стадо якихось незвичних сірих довгорогих корів і трохи дрібніших — цегляного окрасу, та ще отара овець. Поодаль прогулюються чорні великі бики. За слідами копит, що перетворили землю за огорожею на суцільне місиво, можна здогадатися про міцність поголів’я.

Усе господарство захищене від сторонніх високою металевою сіткою.

«Загалом мій профіль як сільгоспвиробника — садівництво, — розповідає Роман Яковин. — Розпочинав із двох гектарів землі, висадив яблуні. Скористався можливістю розширити господарство за рахунок сусідніх ділянок. Вони тут були забур’янені, зарослі чагарниками, тож сільська рада віддала їх в оренду без вагань. Бо це суттєві надходження до бюджету».

Тепер фермер має в користуванні загалом 114 га: 8 га яблуневого саду та 15 га — насадження грецького горіха, 60 га орної землі. Решта — під пасовищем. Добра база для тваринництва, яким, каже Роман Яковин, вирішив спочатку зайнятися суто для власних потреб.

Придбав кілька голів угорської сірої корови, пише Голос України. Тепер поголів’я зросло до двадцяти. Це м’ясна порода. Яловичина, цінна за своїми смаковими якостями, користується великим попитом серед споживачів. Є п’ять корів породи карпатська бура.

Під Франківськом почали розводити буйволів 1

У стаді шість буйволів, теж карпатської породи. Ці ваговиті тварини доволі мирні, хоч на вигляд загрозливі. Тутешня місцевість їм до вподоби — десь болотиста, десь навіть озерця посеред пасовища. Серед плюсів — тварини мають сильний імунітет, майже не хворіють.

«Робимо ставку на розширенні поголів’я саме цих витривалих невибагливих тварин, — акцентує Роман. — Ферма в нас вільного вольєрного утримання, пастися є де. Влітку — свіжа трава, на зиму — подрібнена зернова суміш: ячмінь, пшениця, овес, кукурудза. Вдосталь сіна й соломи. Кормової бази достатньо для 150 голів, тож поступово нарощуємо стадо».

Карпатські буйволи — дороге задоволення. Одне теля коштує до 500 євро, доросла тварина — вчетверо більше. Зате буйволяче молоко дуже цінується за високий вміст білку, жирів, кальцію та інших мікроелементів, вітамінів групи А і В, значно менший вміст холестерину, ніж у коров’ячому. З нього виготовляють моцарелу.

Тварини стали на фермі ще й гарною привабою для туристів. Тут облаштовані фотозони, де від весняного цвітіння саду й до осені особливо людно. Добре освітлені сонцем пагорби, природне пасовище з буйволами та не менш екзотичними сірими коровами неподалік від Івано-Франківська — наче оазис біля міста. А ще прибреде до всього того розмаїття сумирна овечка — діти просто в захваті від такого видовища.

«Маємо на меті створити контактну екоферму, — ділиться планами на  2021-й рік Бика Роман Яковин. — Наче той символ року зі сталевими нервами та залізним характером — беремося за нові справи. Розводимо угорських свиней-мангалиць, яких також утримуємо у вольєрах. Придбали французьких мініовець, бурських кіз, віслюків. Плануємо ще докупити буйволів. Їхній вільний випас серед гарних краєвидів і справді приваблює. Ми й не проти, щоб діти та дорослі вивчали природу, насолоджувалися красою довкілля».

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: