fbpx

В Коломиї протестували мешканці двох сіл, де в школах ліквідовують старші класи

Суспільство 18:45, 27.05, 2021

«Не забирайте в нас можливості вчитися в рідній школі», – з таким проханням до коломийської влади прийшли мешканці сіл Воскресінці і Корнич.

Це були учні шкіл, їхні вчителі та батьки.

Напередодні їм повідомили, що у рамках реформи ці навчальні заклади мають стати філіями опорного коломийського ліцею №8. Це означає, що у школах в селах не буде старшої школи.

“Ми готувалися закінчити 11-й клас із тими вчителями, з якими ми провчилися. У нас були свої плани. А нас попередили про скасування старшої школи за два місяці до завершення навчального року”, – розповіла десятикласниця Корницького ліцею Катерина Татарінцева.

Такими змінами учні і їхні батьки обурені. Тому прийшли до ратуші на зустріч з керівництвом Коломийської громади, інформує НТК.

Вчителі Корницького ліцею також вважають, що для перетворення навчального закладу на філію немає вагомих підстав. Вони запевняють, що до 2024 року ліцей готовий стати самостійним закладом – гімназією.

Педагоги і батьки вважають, що реформувати школи влада мала би після спільного обговорення із ними.

На громадських слуханнях, які провели на зустрічі, з’ясувалося, що не всі можуть їздити на навчання до Коломиї. І не всі мають бажання.

Протестувальникам пояснили, що опорний ліцей №8 матиме 50 класів з кількістю учнів понад тисячу. У філіях відтак буде в кожному по 150 учнів. У школах, які стають філіями, наголосили представники влади, надто мало учнів і забагато вчителів. Зокрема не дотримана норма середньої наповненості класів – від 24,5 учні. Тільки за таких умов буде виділятися державне фінансування. Вартість навчання одного учня в рік – від 15 до 30 тис. грн.

1,9 млн не вистачатиме цьогоріч на зарплати педпрацівникам Корницького ліцею. 1,8 млн грн – брак коштів на зарплати вчителям у Воскресінцях.

Міський голова Коломиї підкреслив, що у селі, на його думку, освіта безпечніша. І порекомендував вплинути на тих батьків, які відправили дітей із сіл навчатися в Коломию.

Остаточне рішення, чи відбудеться реформування, приймуть на сесії Коломийської міської ради.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: