fbpx

У Франківську волонтерська крамничка перетворює мистецтво на дрони й авто

Суспільство 14:45, 17.03, 2023

Наприкінці минулого року франківські волонтери з «Громадської ініціативи Галичини» запустили крамничку GIG Shop. Шопери, брошки, браслети, картини відомих на Франківщині й не тільки майстрів тут трансформуються у донати для ЗСУ.

У волонтерському офісі на Вовчинецькій – робочо-мистецька атмосфера. 

У Франківську волонтерська крамничка перетворює мистецтво на дрони й авто 1
Тестові зразки нового поповнення крамнички

З початку повномасштабного вторгнення потік донатів був дуже активний. Будь-який заклик, будь-який запит волонтерів закривався дуже швидко, – починає розповідь волонтерка Людмила Лінник. – Час ішов, і люди, як то прийнято зараз казати, хоч дуже не люблю це формулювання, втомилися від війни. Вони втомилися насправді дуже швидко – десь у травні. Сказали, ну все, хватить – пора перемагати, досить цього всього.

Людмила пригадує, що на початку вторгнення люди віддавали мало не останнє, бо всі думали, що це буде швидко, пише Репортер.

Волонтери, кажуть, були готові до цієї ситуації, розуміли, що після сплеску обов’язково піде затишшя і треба шукати ще якісь шляхи залучення коштів.

“І виникла ідея цієї мистецько-волонтерської крамнички, – продовжує Людмила Лінник. – У неї є дві задачі. Основна – дати підтримку ЗСУ, а інша – підтримати також українських митців, хендмейдерів, художників”.

З майстрами тут працюють на різних умовах. Тобто, хтось просто дарує свою роботу і каже – продавайте, весь прибуток на ЗСУ. Є майстри, з якими працюють на певних домовленостях: це може бути якийсь відсоток від продажу, або ж майстер ставить ціну, а у крамниці додають націнку. Головне, що це все офіційно й зі сплатою податків.

Крамничка запрацювала у грудні минулого року. Стартували зі співпраці з відомим художником Нікітою Тітовим. Саме з ним зробили першу авторську лінійку. Також приблизно тоді ж провели благодійний аукціон з плакатів Тітова. 

КУРС писав, що аукціон графіки Нікіти Тітова у Франківську зібрав понад 280 000 на авто для ЗСУ

Пізніше розпочали співпрацю з художницею Оксаною Тригуб-Мілашевич. Власне, випустили лінійку екоторбинок за мотивами її робіт. Одна частина з принтами гуцульських килимів, а друга – за мотивами ляльки-мотанки.

Ще одна річ з асортименту крамнички – це синьо-жовта брошка на светрі волонтерки. Її виготовила ще одна майстриня з Франківщини – Катерина Паньків. На сайті є багато її робіт: брошки, браслети, намиста.

“Буквально на днях у нас закінчилася дуже цікава акція, Катерина подарувала нам намисто, і ми його виставили на аукціон. Комерційна вартість цього намиста була 5,5 тис. грн, ми зібрали вдвічі більше. Це гарний результат. Власне вироби Катерини можна придбати на сайті – як ті, що є в наявності, так і готова вона робити речі «під клієнта». І це дуже такий теплий для нас, зворушливий момент. Катерина – дружина військового, вона розуміє, як це все”.

У Франківську волонтерська крамничка перетворює мистецтво на дрони й авто 4
Робота Катерини Паньків

Також у крамничці – роботи різних художників, переважно прикарпатських, але не тільки. Є роботи Валерія Твердохліба, Яреми Стецика. Ці картини достатньо дорогі, але волонтери сподіваються, що й на таку категорію товарів рано чи пізно знайдуться покупці.

Зараз є два напрямки, з якими у «Громадській ініціативі Галичини» в основному працюють – це автомобілі й дрони/тепловізори.

“Залишається актуальним такмед, але зараз трошки менше. Не тому, що це неважливо чи відійшло на другий план, – пояснює Лінник. – Але якщо говорити про той же якісний турнікет, то він коштує 100 чи 120 доларів. Людина, яка йде на фронт, спроможна собі його купити. Але якщо говорити про той же дрон, тепловізор чи машину, то це вже не так просто”.

У Франківську волонтерська крамничка перетворює мистецтво на дрони й авто 5
Друга сотня авто для ЗСУ

Саме зараз проводять масштабний збір на дрони. З початку лютого тут закупили 122 автівки. Війна триває, і запитів з фронту менше не стає. Волонтери сподіваються, що крамничка з мистецькими товарами допоможе закривати запити. І ще дуже чекають часу, коли вона просто працюватиме для популяризації мистецтва й підтримки митців.

Читайте: Сотня машин для ЗСУ: як франківка приганяє з-за кордону автівки для армії

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: