fbpx

Смертельна ДТП на Криховецькій: причини, наслідки і висновки

Суспільство 06:51, 07.04, 2017

Бездіяльність МВС та НПУ в сфері безпеки руху протягом останніх двох років є злочинною недбалістю, яка вбила вже набагато більше людей, ніж загинуло на "Титаніку". Я вважаю, що це має бути причиною для відставки міністра та профільних керівників в НПУ.

Їздив на місце смертельної ДТП на вулиці Крихівецькій – на в'їзді до Івано-Франківська з боку Карпат.
Старий "Гольф" на польській реєстрації збив жінку на нерегульованому переході – першому переході міста. Дорога мокра, вулиця освітлена, перехід має нове контрастне точкове освітлення. Тіло жінки лежить за 32 метри від центру переходу. Автомобіль був залишений на узбіччі метрів за 400 від цього місця, винуватець (чи винуватці) залишили місце події.
 
Слідчі, до речі, працювали якось сумнівно – лише один з них на місці роботи в світлоповертальному жилеті, інші в чому попало. Нам вони пробували зробити зауваження, щоб ми там не ходили (ми були в жилетках, до речі). Але спілкувались якось непрофесійно, не представлялися, не пояснювали свої прохання, формулювали їх нечітко. Сказали, що "ми можемо збити собак зі сліду", хоча при цьому місце події ніяким чином не огороджене і доступ громадян не обмежено – ми просто ходили там по тротуару, як і інші спостерігачі. (Як стало відомо, 17-річного водія оперативно знайшли у нього вдома, і без собак – не знаю, чия це заслуга, напевно, оперативників, за що їм подяка).
 
Ось трохи ширший контекст:
 
  • Франківцям давно відомо, що ця вулиця дуже небезпечна – вона має чотири широкі смуги руху (по 4 метри шириною), масу нерегульованих переходів. Там постійно стаються аварії. 
  • За цей тиждень це вже третя ДТП з потерпілими на цій вулиці, сумарно в них 4 людей травмовано і 1 особа загинула. Одним з потерпілих кілька днів тому став патрульний поліцейський, якого я знаю особисто. Він в цей час оформляв там інше ДТП
  • Ми як ГО Vision Zero for Ukraine влітку 2016 проводили на цій вулиці дослідження і зібрали факти, що основним фактором ризику там є катастрофічно високі швидкості руху автомобілів. Ми робили заміри швидкості на цьому місці, де сталася ДТП, – 60 км/год там не їхав майже ніхто, 45% водіїв їздить там понад 80 км/год. Ба більше, за 20 хвилин одного з замірів (всього замірів було 4 сесії) ми виявили 12 водіїв, які влітали в місто з сусіднього села на швидкості понад 100 км/год. Ці дані були доведені до відома Патрульної поліції і мерії.
А тепер найцікавіше. Крихівці є автономним селом в складі міста Івано-Франківська. Сільська рада найбільше переймається безпекою на цій вулиці, добились встановлення світлофорів, освітлення переходів, однак перебудувати вулицю чи накласти там засобів примусовго зниження швидкості вони не могли, бо ж це дорога державного значення. У 2016 році, в дусі децентралізації, село само замовило недержавним і неДАІшним проектувальникам розробити на цій вулиці рішення, які можна було б реалізувати в короткий час і з мінімальними коштами без реконструції всієї вулиці.
 
Такий проект організації руху було розроблено  його зробив мій друг Андрій Коман, відомий у фахових колах в Україні, який робив проекти і для Києва. Ще восени проект був готовий, і робота ця велась в координації і консультаціях з поліцією. Але на фінальній стадії поліція вперлася рогом, що, мовляв, смуги там занадто вузькі (звуження смуг руху є одним зі способів заспокоїти швидкість потоку) та є ще якісь вигадані зауваження та уявні порушення держстандартів. В результаті сама ж поліція  метою існуювання якої є публічна безпека та забезпечення прав людини, зокрема й права на життя (ст. 1 закону "Про Національну поліцію")  десь близько півроку не затверджувала цей готовий проект, і проектувальники мусили повезти його аж у Київ, де його успішно затвердили. Бо там є розумні і грамотні люди, які дбають про безпеку руху і розуміються на ній, а також вміють читати всі пункти ДСТУ та ДБНів, а не лише ті, які їм подобаються. Це дуже коротко, насправді там історія ще довша і цікавіша, зокрема історія персоналій і їхніх дій. 
 
Отже, підсумки:
 
(1) Неправильно спроектновані вулиці вбивають людей, зокрема через те, що вони спроектновані під максимально високу швидкість, як злітні смуги.
 
(2) Старі мєнти – я маю на увазі за мисленням і моральними цінностями, а не за біографією, бо в ДАІ були і адекватні люди, з якими приємно спілкуватися і які професійно грамотні  в "новій поліції" старі мєнти приносять суспільству і самій поліції більше шкоди, ніж користі. Всякій толерантності є межа, і пояснення "крім них нікого нема" та в "них же ж досвід" не проходять  їхній досвід дуже часто не вартий нічого.
 
(3) І від першого, і від другого треба позбавлятися. Бо ми з вами будуємо нову Україну, в якій головною цінністю і критерієм оцінки державних інституцій має бути життя людини.
 
(4) На цій вулиці давно мали би висіти камери контролю швидкості. Ця жінка була би жива. І тисячі інших людей.
 
Взагалі, бездіяльність МВС та НПУ в сфері безпеки руху протягом останніх 2 років є злочинною недбалістю, яка вбила вже набагато більше людей, ніж загинуло на "Титаніку". Я вважаю, що це має бути причиною для відставки міністра та профільних керівників в НПУ.
 
Буду радий почути ваші коментарі і пропозиції, що робити по цих 4 пунктах. Або, може, ви не згодні з чимось – кажіть, я ціную аргументовані дискусії.
 
P.S. Хочу висловити подяку патрульним – працювали на місці події якісно, самі були в жилетках, організували безпечну тимчасову схему проїзду місця ДТП, двоє поліцейських постійно регулювали рух. А ще саме патрульні протягом півгодини намагались врятувати життя потерпілої, надаючи першу допомогу. Також саме патрульні поліцейські, а не оперативники і не слідчі, власними силами і за власною оперативною інформацію і в дуже короткий час знайшли і затримали водія автомобіля, який в усьому зізнався.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: