fbpx

Галабала пропонує винести на облраду рішення про повну заборону ГЕС на Дністрі

Суспільство 13:58, 23.12, 2015

На засіданні постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань екології заступник голови облради Ольга Галабала запропонувала радикальне вирішення проблеми гідроелектростанцій на Дністрі.

Ольга Галабала запропонувала комісії винести на сесію обласної ради проект рішення про принципову заборону будівництва ГЕС на верхньому Дністрі і звернутися до Чернівецької та Тернопільської облрад із закликом ухвалити аналогічні рішення. 

За словами Галабали, ажіотаж довкола будівництва гідроелектростанцій на Дністрі виник у зв'язку з виділенням державною компанією "Укргідроенерго" 166 млн дол і 400 млн євро (гроші міжнародних донорів) на спорудження каскаду ГЕС. На території Прикарпаття планують чотири ГЕС на Дністрі, три з яких будуть дериваційними (вода ріки відводиться у спеціальну трубу, розганяється в ній і крутить турбіну). 

"Це означає, що Дністер з швидкоплинної річки перетвориться у каскад ставків, – каже Галабала.  Довго можна говорити про зникнення риби, наслідки для туризму, глобальний вплив на екологію і мінімальний економічний ефект…"

За попередніми підрахунками, до обласного бюджету від однієї ГЕС очікуюються надходження на рівні 200 тис. грн у рік. Це незначна вигода для громади, в той час як шкода довкіллю може виявитися колосальною.

Депутати підтримали пропозицію Галабали одноголосно. 

Депутати також вирішили ініціювати створення міжобласної моніторингової комісії з питання будівництва ГЕС на Дністрі. 

Начальник управління водних ресурсів ОДА Роман Михайлюк також запропонував провести громадські слухання з питань ГЕС у придністровських селах. 

"Вони (лобісти ГЕС і бізнесмени – ред.) почнуть їздити по селах і переконувати людей, наша робоча група повинна виіжджати на місце і роз'яснювати екологічні наслідки, тобто захищати рішення облради",  зазначила Галабала. 

Як повідомляв КУРС, екологи "Дністровського каньйону" категорично проти будівництва каскаду ГЕС: це вб'є Дністер. 

Тим часом екоактивісти пропонують притягнути посадовців мінекології, а також Тернопільскої та Івано-Франківської облдержадміністрацій до кримінальної відповідальності за наміри збудувати каскад ГЕС на верхньому Дністрі. Екологи вважають це підготовкою до вчинення злочину, який кваліфікується як "умисне знищення або пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об'єктів природно-заповідного фонду". 

Читайте також: Петро Тєстов: Як ділки наживаються на вбивстві карпатських річок і що робити

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: