fbpx

Громадські організації пов'язують пошкодження пам'ятника "Руській трійці" в Івано-Франківську з невихованістю молоді

Суспільство 15:22, 11.02, 2015

Заяву підписали обласні організації Національної спілки краєзнавців України, Національної спілки письменників України та Українського Товариства охорони пам’ятників історії та культури.

Більше року тому в центрі м. Івано-Франківська відкрито перший в Україні пам’ятник діячам "Руської трійці" – зачинателям національного відродження в Галичині в першій половині ХІХ ст. – о. Маркіяну Шашкевичу ("галицькому Шевченку"), Івану Вагилевичу, нашому земляку з Рожнятівщини, та Якову Головацькому. Освячення пам’ятника провели митрополит Івано-Франківський УГКЦ Володимир (Війтишин), священики УАПЦ та УПЦ КП.

Цей пам’ятник чи не єдиний в області збудований виключно на громадські кошти, які зібрали від 20 тисяч благодійників з Прикарпаття.

За результатами опитування в соцмережах 12 тисяч користувачів визнали пам’ятник "Руській трійці" найкращим в Івано-Франківську. 

На жаль, 10 лютого 2015 року було виявлено, що зловмисниками спаплюжена центральна фігура пам’ятника – постать Івана Вагилевича.

Сам факт вандалізму свідчить про необхідність покращення виховної роботи серед молоді та посиленя пильності жителів міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: