fbpx

Івано-Франківщина – третя за видобутком нафти серед областей України

Економіка 16:11, 31.01, 2017

На Прикарпатті видобуто 390,7 тис. т нафти та газового конденсату, газу – 466,5 млн м куб, за даними першого звіту ІПВГ. Так, в Івано-Франківській області видано майже 20 спецдозволів, у Закарпатській – 7, у Чернівецькій – 6 спецдозволів.

Такі дані оприлюднили сьогодні під час прес-конференції у науковому містечку "Нова Енергія". Громадськість та науковці поширили інформацію, зібрану у рамках Ініціативи прозорості видобувних галузей в Україні, та обговорили публікацію ІІ звіту ІПВГ за 2014-15 роки.

Сьогодні запровадження стандарту прозорості у видобувних галузях дає змогу регіонам України, а саме Івано-Франківській, Львівській, Харківській, Сумській, Полтавській областям отримати дані про податкові та інші платежі компаній-видобувачів. Також обсяги видобутку природних ресурсів на їх території, кінцевих власників компаній. Відтепер такий звіт має публікуватися щороку за стандартами міжнародної ініціативи.

"Найближчим часом буде опублікований другий звіт. Якщо у звіті за 2013 рік йшлося тільки про нафту і газ, то в проекті звіту ІПВГ за період 2014-15 років оприлюднена інформація про запаси та обсяги видобутку вугілля, залізних, марганцевих та титанових руд в Україні. Окрім цього, детально описані обсяги експорту та імпорту корисних копалин,  зазначив директор НДІ нафтогазової енергетики та екології, професор ІФНТУНГ Максим Карпаш. – Ми пропонуємо також включити у звіт дані про ліс, активісти з півночі країни – про видобуток бурштину".

Івано-Франківщина третя за видобутком нафти і п’ята серед областей України за видобутком газу. У західному регіоні України найбільше видобувають вуглеводнів на Прикарпатті та у Львівській, Волинській областях.

"Понад 2 млрд гривень наша область заплатила рентних платежів, для порівняння – ми взяли бюджет м. Івано-Франківська за минулий рік, який трохи перевищував 1 млрд гривень", – додав Максим Карпаш.   

Важливим завданням сьогодні для держави, надрокористувачів і громад є відкритий діалог, згодом розробка нового механізму оподаткування видобувної галузі.

"Допомогти територіальним громадам, органам місцевого самоврядування більш відповідально ставитися до природних ресурсів, які є на території області чи району. Мета ініціативи також забезпечити прозоре та раціональне використання ресурсів, передовсім громади на місцях мають відчувати зиск з видобутку, – продовжив експерт Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень, м. Київ, Андрій Чубик. – На жаль, законопроект 3038, який передбачає упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати від видобутку нафти, природного газу та газового конденсату, все ще не підписаний президентом. На часі активна участь в ініціативі прозорості трьох сторін – громадськості, влади та надровидобувачів".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: