fbpx

Сільський голова Старих Кривотул ріже на брухт пускові шахти покинутого ракетного комплексу "Двіна"

Суспільство 18:33, 15.07, 2014

Сільський голова села Старі Кривотули Тисменицького району Володимир Назарук знищує унікальний військовий об'єкт – ракетно-пусковий комплекс «Двіна». Куполи шахт ріжуть на металобрухт, повідомляють мешканці села.

1Ракетно-пусковий комплекс "Двіна" розташований неподалік сіл Старі Кривотули і Одаї у лісі. В радянські часи був суворо засекречений. У комплекс входили 4 пускові шахти для запуску ракет середньої дальності Р12-У (Сандал), які були зняті з озброєння й ліквідовані наприкінці 80-их років відповідно до договору між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Покинутий  комплекс, який міг би стати унікальним об’єктом військового туризму, протягом років занедбали і розграбували. Три з чотирьох шахт затоплені, але одна – цілком суха, що є рідкістю для подібних об'єктів.

Справу мародерів активно продовжує сільський голова Старих Кривотул Володимир Назарук. Як повідомляють мешканці села, Назарук зі своїми спільниками, зокрема підприємцем-"авторитетом", якого в селі знають за прізвиськом Орлик, ріжуть на брухт куполи пускових шахт і руйнують бетонні стіни об’єкта в пошуках металу. "Постійно працюють газовими різаками, бухають молотами", – розповідають очевидці. Крім того, повідомляє мешканець села Василь Зборовський, місцеві також нарікають на рубку дубів, які ростуть довкола військової частини.

2Василь Зборовський розповідає, що селяни стривожені активними «роботами» на військовому об’єкті. Кажуть, військові ще кілька років тому категорично забороняли навіть наближатися до шахт і чіпати там будь-що: є інформація, що в шахтах захоронювали небезпечні токсини. Мешканці села бояться, що токсини можуть потрапити в грунтові води й отруїти криниці.

Про роботи у колишній військовій частині сільський голова нічого мешканцям не розповідає. Місцеві припускають також, що в такий спосіб освоюють кошти на утилізацію об’єкта, заодно нагріваючи руки на металі і вирубці лісу. Кажуть також, що голова обіцяв певні кошти з цих "робіт" у бюджет села.

"Як би не було, громада хоче, аби з нею в таких справах радилися і інформували, бо від цього залежить безпека і здоров'я людей. У нас і так у селі надто багато випадків захворювання раком, є випадки навіть з маленькими дітьми. Не виключено, що причина якраз в тому об'єкті", – каже Василь Зборовський.

Фото РК "Двіна" – місцевих мешканців та з форуму explorer.lviv.ua

3

4

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: