fbpx

В Калуші ґрунт просідає над підземною камерою 30 метрів висотою та 330 метрів у довжину

Суспільство 21:10, 17.11, 2015

Воронка, яка сьогодні утворилася в Калуші, продовжує збільшуватися. Будинки відстоять від провалля на 70 метрів.

Сьогодні у приміщенні виконкому Калуської міської ради відбулася екстрена нарада комісії з питань техногенної безпеки. Причиною її стало чергове просідання ґрунту у районі вулиць Вітовського, Мостиської та Глібова.

У понеділок, 16 листопада, тут утворилося провалля діаметром близько 20 метрів. Земля просіла десь на півтора метра вниз. Яма заповнилася густою рідиною, імовірно, розсолом.

Востаннє тут просідала земля у липні 2008-го року, інформують "Вікна".

Нова воронка утворилася практично за кілька метрів поруч зі старою. Як пояснили науковці  науково-дослідного інституту галургії, утворення провальних карстових ям у районі північного каїнітового поля колишнього рудника "Калуш" є результатом нерозумного втручання у земні надра. Ще за часів Австро-Угорщини, Польщі і навіть під час німецької окупації замість видобутої калійної руди шахти закладали твердими фракціями, бо тоді розробники калійних покладів були свідомі того, що коли-небудь може виникати просідання землі. За часів Союзу шахтні виробки заповнювали розсолами. І зараз калушани стали заручниками природних руйнівних процесів, які відбуваються під землею.

1

Перше масштабне просідання відбулося на колишній вулиці Пархоменка (тепер Вітовського) у 1987 році. Тоді під землю пішло близько сорока тисяч метрів кубічних ґрунту разом із будинками, гаражами, господарськими будівлями та садами. Проте за 28 років так і не придумали способу, як унеможливити небезпеку подальших просідань і проваль.

Найближчі до нової воронки житлові будинки розташовані на відстані 70-200 метрів. Працівники управління з питань надзвичайних ситуацій обійшли обійстя і попередили місцевих мешканців про можливу небезпеку. Польову дорогу, яка з’єднує вулицю Вітовського із вулицями Менделєєва і Рилєєва, перекрили. Для забезпечення доїзду до цих вулиць працівники “Калушавтодору" прокладають нову ґрунтову дорогу.

Поки відбувалася нарада, на вулиці Вітовського воронка розширилася і з’єдналася зі старою. Фахівці стверджують, що ґрунт просів над підземною камерою, яка має 330 метрів у довжину та  близько 30 метрів висоти.

Як далі проходитимуть руйнівні процеси, спрогнозувати наразі неможливо. Для цього потрібно проводити постійний моніторинг та геофізичні дослідження зони шахтних виробок колишнього рудника "Калуш". Протяжність їх складає сім з половиною кілометрів від озера на вулиці Молодіжній до річки Лімниці у мікрорайоні Хотінь.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: