fbpx

Відмов не може бути! – в області обіцяють безкоштовні ліки пораненим в АТО

Суспільство 12:42, 22.02, 2016

В Івано-Франківську Центр допомоги учасникам АТО при Івано-Франківській ОДА буде проводити інформаційні брифінги, щоб знайомити ветеранів з їхніми правами.

Як виявилося, близько 50-ти тисяч учасників АТО по всій Україні не звернулись до влади і не отримають пільги. Тому франківський Центр працюватиме передовсім в інформаційному полі. Про це йшлося сьогодні на брифінгу Центру допомоги учасникам АТО та Департаменту охорони здоров’я області.

Сьогодні також обговорювалися права та пільги учасників АТО на ліки та медичні послуги. В області цього року виділено 2 мільйони гривень для забезпечення лікування усіх учасників АТО та родинам загиблих під час Революції Гідності та АТО. Кошти розподілені між медичними установами області. Про це розповів директор Департаменту охорони здоров’я Мирон Матейко. Загалом, вже цього року за медичною допомогою звернулися 1895 учасників АТО, з яких 797 демобілізованих.

Читати також: Чому бійці АТО на Івано-Франківщині не можуть отримати обіцяні безкоштовні ліки?

Волонтерка Вероніка Дичковська зазначила, що бійці можуть звертатися у Центр, адже не завжди є можливість поскаржитись головному лікарю. Вона нагадала також, що на Франківщині були проблеми із пільговими рецептами на ліки. У кількох районах області договорів між медзакладами і соціальними аптеками ще не укладено. При цьому, ті аптеки, що співпрацюють з поліклініками, мають можливість деякі ліки надавати за рецептом безкоштовно, а на деякі можуть надати знижку. Втім, переліку цих медикаментів не знає ніхто.

"Хотілось би, щоб було порозуміння, коли по аптечній мережі не пройшла проплата за ліки,  зазначив Мирон Матейко. – Питань відмови не повинно бути!"

Волонтерка Наталія Сербин каже, що кошти, виділені на лікування бійців, до них не доходять. Через складний механізм повернення коштів за ліки аптекам потерпають у першу чергу бійці, які не можуть просто взяти рецепт, піти в аптеку і обміняти його на ліки. За її словами, нема чіткої інформації про кількість поранених, які звертаються за медичною допомогою в області, і у віддалених пунктах нічого не знають про пільги. Вона вимагає застосовувати покарання до тих працівників, які не виконують своїх обов’язків і не завжди лікують бійців безкоштовно, а також призначити людину, яка контролюватиме виконання цих обов’язків у кожному районі.

У разі відмов, зазначив Мирон Матейко, спитають з керівників установ, які мають домовленості з аптеками. Кожен заклад має свій перелік аптек для пільговиків. Перелік аптек, який був раніше доступний на сайті ОДА, – минулорічний. Новий перелік аптек, у яких можна взяти пільгові ліки за рецептом, обіцяють оприлюднити вже завтра.

Волонтерка Наталія Перцович зазначила, що всі питання будуть вирішуватися системно. У медзакладах області повинні бути інформаційні стенди, які нагадуватимуть бійцям їхні права. Зокрема, з них не повинні братися благодійні внески. Вероніка Дичковська зауважила, що в медзакладах у палатах, які призначені для бійців АТО, лежать звичайні люди, інколи за окрему плату. Бійці ж обслуговуються у звичайних палатах. На це Мирон Матейко відповів, що з цими питаннями потрібно одразу йти до керівників медзакладів і вказувати їм на порушення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: