fbpx

Видобуток піщано-гравійної суміші треба легалізувати, щоб штучно не робити з людей злодіїв, – Галабала

Суспільство 14:58, 29.03, 2016

Видобуток піщано-гравійної суміші необхідно легалізувати, щоб до місцевих бюджетів надходила рента від родовищ, а також не позбавляти права на видобуток надр підприємств, які здійснюють це законно.

Про це повідомила заступник голови облради Ольга Галабала на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук.

Галабала повідомила, що в Івано-Франківській області на цей час працює 12 законних родовищ з видобування піщано-гравійної суміші і ще 10, де видобуток може здійснюватися, якщо отримати спецдозвіл. Тому, на думку очільниці фракції "ВОЛЯ", дуже важливо легалізувати видобуток піщано-гравійної суміші. Штучно не робити з людей злодіїв, а давати їм можливість нормально працювати, йдеться в повідомленні прес-служби партії "ВОЛЯ".

"Люди, які зараз незаконно видобувають гравій в промислових масштабах, можуть при бажанні робити це цілком законно. І не треба ховатися за плечима "блага для громади". Бо, до прикладу, за 2015 рік громада села Побережжя отримала до сільського бюджету майже 1 млн грн ренти від роботи Жовтенського піщано-гравійного родовища. За ці гроші громада і дороги підсипле, і в соціальну інфраструктуру села кошти вкладе", – зазначила Галабала.

Прочитавши на сайті КУРС новину про те, що працівники Тарновецького кар'єру прийшли до Надвірнянської райдержадміністрації з вимогою не перешкоджати працювати їхньому підприємству, яке видобуває піщано-гравійну суміш, Галабала наголосила, що не можна позбавляти права на видобуток надр підприємств, які здійснюють це на законній основі.

"Це підприємство дійcно здійснює законний видобуток!"  акцентувала Галабала.

Також Ольга Галабала зазначила проблему, яку потрібно вирішити на законодавчому рівні: дати можливість людям у селах брати гравій для господарських потреб в невеликих кількостях, адже так люди робили постійно. Однак має бути прозорий механізм, щоб надалі це не перетворилось на незаконний видобуток у промислових масштабах.

Всі дані, включаючи карти родовищ, є у відкритому доступі на сайті "Геоінформу".

Нагадаємо, Ольга Галабала вивчає та аналізує роботу надрокористувачів в області, бореться з їх незаконною діяльністю та відстоює права громад.

"Зараз я завершую громіздку роботу щодо отримання і систематизації інформації про надрокористувачів області (яка компанія працює на якому родовищі, чи оформлено договори оренди землі, скільки сплачується податків, хто є кінцевим бенефіціаром та іншу), і вже найближчим часом вона з'явиться у відкритому доступі",  йдеться у дописі Галабали.

Галабала поділилась робочим варіантом переліку родовищ піщано-гравійної суміші в області, де:

– зеленим виділено родовища піщано-гравійної суміші, де є дійсні спецдозволи і здійснюється легальний видобуток, 
– червоним  родовища, на яких видобуток або не здійснюється, або анульовані ліцензії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: