fbpx

Джгути на експорт: як франківське ВО «Карпати» шукає партнерів у Європі

Економіка 21:36, 13.08, 2019

Щотижня понад два десятки вантажівок везуть з Івано-Франківська в Європу продукцію, виготовлену на державному підприємстві Виробниче об’єднання «Карпати».

З 2007 року і до сьогодні підприємство успішно експортує електрокабелі для автомобілів відомих європейських марок.

ВО Карпати

На експорт ВО «Карпати» реалізовує 98% своєї продукції. В Івано-Франківську це підприємство впродовж років є одним з найбільших роботодавців та платників податків.  

Зараз на виробництві працює майже чотири тисячі прикарпатців. Для порівняння: у 2010 році було 393 працівники, а виробляти перші кабельні джгути у 2007 році починали лише 24 людини. Але кадрів бракує: виробництво зростає, з’являються нові проєкти з іноземними партнерами.

ВО Карпати

Переваги для працівників

Потрапити на підприємство та подивитися, як воно працює, може кожен охочий. Щодня, окрім вихідних, о 8:30 та о 13:30 на ВО «Карпати» проводять співбесіди з претендентами на вакансії. Незалежно від того, скільки приходить людей, їм проводять екскурсії  підприємством.

ВО Карпати

«Кабельно-провідникова продукція для автомобільної галузі становить  90% від усього обсягу нашого виробництва. Виготовляємо понад 2900 найменувань комплектуючих, – розповідає майбутнім працівникам фахівець з найму робочої сили Наталія Воробйова. –  Щотижня 23 вантажівки з продукцією виїжджають на експорт у Румунію, Чехію, Словаччину, Польщу, Великобританію та інші країни».

Зараз «Карпати» набирають працівників для виготовлення кабельних джгутів для автомобілів «Mercedes» Е-класу, «Audi Q7», «Opel Astra» та «Skoda Scala».

ВО Карпати

Окрім офіційного працевлаштування та соціального пакету, працівників безкоштовно довозять на роботу з різних районів Прикарпаття, компенсують харчування. На підприємстві цілодобово працює їдальня, є медпункт, де чергують лікар та медсестра.

Також, каже Наталія Воробйова, підприємство дбає про дозвілля працівників: організовує різноманітні екскурсії, подорожі, спортивні заходи.

Виробничий процес на ВО «Карпати» триває цілодобово. Працюють у три зміни. Перша зміна починає роботу о 7 годині ранку і закінчує о 15.30. Друга з 15.30 до 24.00. Третя – з півночі до 7 ранку. Перерва на харчування та відпочинок для кожної зміни триває 30 хвилин та 10-хвилинні перерви через кожних дві години.

ВО Карпати

Новеньких на роботу приймають на посаду «учень». За перший місяць зарплата становить приблизно 5,5 тисяч гривень. Звісно, не вражає. Але працівник також отримує харчування (чи грошову компенсацію за нього) і разове матеріальне заохочення у розмірі 1,5 тисячі гривень.

Через місяць працівникові присвоюють кваліфікаційний розряд в’язальника схемних джгутів чи оператора верстатів і структура заробітної плати змінюється. Оплату проводять за погодинною тарифною ставкою, компенсують харчування (25 грн за відпрацьовану зміну) та нараховують бонуси і премії.

ВО Карпати

«Таким чином у другий місяць роботи після присвоєння кваліфікаційного розряду, якщо не буде зауважень до якості роботи, заробітна плата становить приблизно 9 тисяч гривень», – пояснює Наталія Воробйова.

Далі люди, які прийшли на співбесіду, заповнюють анкети та проходять тести на уважність. Після короткого інструктажу з безпеки праці майбутні працівники вирушають на екскурсію у виробничі цехи.

ВО Карпати

Від приймачів до джгутів

Електрокабелі до автомобілів ВО «Карпати» почало виготовляти у 2007 році. Тоді, розповідає заступник генерального директора Євген Баран, підприємство переживало важкі часи.

«Ми робили приймачі, гладильні дошки, газові котли. За що ми тільки не бралися, щоби втриматися на плаву», – згадує Євген Баран.

ВО Карпати

Наприкінці 2006 року на завод приїхали представники компанії «APTIV», які шукали майданчик, де можна розпочати виробництво джгутів. За словами Барана, перед тим вони оглянули кілька місць по всій Україні, але зупинилися на співпраці з ВО «Карпати». Підписали контракт – і перша група інженерів поїхала на навчання за кордон.

«Важко було починати, ніхто з людей не міг повірити, що можна їхати від заводу у відрядження, тобі платять зарплату і відрядні», – згадує Євген Баран.

Так на ВО «Карпати» почали виготовляти джгути для автомобілів «Skoda» різних моделей. Виробництво починали 24 людей. Згодом навчання за кордоном пройшли приблизно 600 працівників. А кількість контрактів почала збільшуватися, підприємство щороку починало робити нові проєкти. Відповідно й збільшувалася кількість працівників.

ВО Карпати

Успішним був 2012 рік, коли запустили три нових проєкти. Розпочали працювати з компанією «Delphi» – виготовляли джгути для «Volkswagen Touareg» та «Porsche Cayenne».

Потім взялися за комплектуючі для автомобілів «Mercedes» С-класу, а згодом і Е-класу.

Зараз підприємство також виготовляє електрокабелі для «Audi Q7», «Opel Astra», «Skoda Scala», «Skoda Rapid», «Skoda Kodiaq».

«Якщо відкривається новий проєкт, люди мають навчитися на підприємстві, де вже цей проєкт реалізовується. Це вимога замовника, вона не обговорюється, а виконується», – каже Баран.

ВО Карпати

На сьогодні навчання за кордоном пройшло приблизно 2000 працівників.

Працює ВО «Карпати» на умовах давальницької сировини.

«Від нас вимога – виробнича площа і люди. Від партнерів – обладнання, матеріали і технологія», – пояснює Євген Баран.

ВО Карпати

З приміщеннями проблем на підприємстві немає, а з працівниками – недобір. З 300 людей, які влаштовуються на роботу, залишається приблизно третина.

За словами Євгена Барана, люди або втікають за кордон, або переходять працювати на підприємства, де платять зарплату у конвертах.

«Як тільки хочемо підняти зарплату, партнери нам кажуть: «Подивіться, у вас по області офіційна зарплата нарахована 8,5 тис. грн. А на підприємстві на руки отримують 8,2 тис. грн. Про що ви говорите?» Вони не розуміють, що таке зарплата в конвертах. Ми розуміємо, що на сьогоднішній день це малі гроші».

Відкриті до співпраці

ВО «Карпати» вчасно виплачує заробітну плату та платить чималі податки. Перед іноземними партнерами дотримується термінів поставок та зарекомендувало себе як виробник якісної продукції.

ВО Карпати

Щороку на підприємстві проходять аудиторські перевірки якості продукції і відповідності міжнародним стандартам процесу виробництва. У 2008 році виробництво кабельно-провідникової продукції атестоване за міжнародною системою якості ISO 9001:2000. За результатами аудиту підприємство щорічно підтверджує дотримання стандартів цієї системи з оцінкою “відмінно”. У серпні 2009 року ДП “ВО “Карпати” сертифіковано за міжнародною системою якості ISO TS 16949.

ВО Карпати

Окрім електрокабельної продукції, підприємство виготовляє світлодіодні освітлювальні прилади з гарантією п’ять років – як вуличні, так і інтер’єрні. Основною їх перевагою є стійкість до перепадів напруги.

ВО «Карпати» має виробничі потужності для виробництва кованих виборів, дитячих майданчиків та мініліній для сортування побутового сміття. 

Нещодавно ВО «Карпати» вийшло на компанію «Hutchinson», яка виготовляє резинові патрубки до всіх типів автомобілів.

«Ми зараз на стадії завершення підписання контракту. Починаємо з 41 працівника. До кінця року плануємо збільшити до 200 людей», – зазначає Євген Баран.

ВО Карпати

Майже рік йдуть перемовини з турками, які хочуть організувати на підприємстві виробництво сонячних панелей. Але говорити про підписання контракту ще рано, зазначають на підприємстві.

Компанія постійно в пошуках партнерів для співпраці. Кажуть, що для нових проєктів зо 30 тисяч квадратних метрів виробничої площі точно ще знайдуть.

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: