fbpx

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися

18:40, 13.11, 2020
НА ФОТО: фото Ігор Лептуга

14-15 листопада у Франківську вперше пройде фестиваль нової електронної музики та соціальних інновацій Plan B fest Online. У спільному онлайн-просторі фест об’єднає три українські міста – Франківськ, Харків та Лисичанськ – і покаже, чим живе локальна культура та які теми турбують місцеві спільноти.

Як зазвучить Франківськ, чим здивує, про що і з ким дискутуватиме та чи знайде свій план Б, розповіли організатори фестивалю – один із ідеологів міського електронного андеграунду і рейв-вечірок, івент-менеджер промогрупи Detali Олексій Мельничук та співзасновниця платформи «Інша Освіта» і виставкового простору «Асортиментна кімната», артменеджерка Альона Каравай.

Територія можливостей і відкриттів

Фестиваль має дві частини: конференцію Plan B Day і музичний фестиваль Plan B Night. А як вишенька – заключний концерт, лайнап з Харкова, де представлять найкраще в українській електронній музиці. Оскільки всі події відбуваються онлайн, то кожне місто буде вмикатися у свій час зі своїх локацій.

Фестиваль Plan B народився в Харкові у 2016-му з ідеєю, що треба шукати інші, ніж дотепер були, рішення, як працювати з людьми, поширювати культуру, зв’язувати українські міста. Після Революії Гідності, під час війни на Донбасі, був потрібний інший план. Організатори вирішили знайомити цікавих людей з різних міст – тих, хто робить і просуває зміни. Краматорськ, Слов’янськ, Дніпро, Бахмут, Соледар, Львів – ці міста вже включені у Plan B. Їх об’єднали сучасною музикою – і щоразу музична частина фесту ставала подією.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 1
фото PLAN B fest

У Франківську фестиваль стартує великим рейвом Plan B Night з цеху Локомотиворемонтного заводу у суботу, 14 листопада. Це невипадково: головна ідея фесту – познайомити з новими процесами і явищами, проявити їх, пояснює Альона Каравай. Продовжать проявляти новий Франківськ презентацією актуальних локальних ініціатив на конференції Plan B Day 15 листопада.

«З одного боку, нам хотілося висмикнути декілька цікавих місцевих ініціатив, щоби це була така собі умовна презентація міста – як воно живе. З другого, фестиваль всеукраїнський – і ми відбирали ті проєкти, які цікавили колег з Харкова і Лисичанська. В результаті буде представлений унікальний франківський досвід, цікавий для інших міст, а також рішення, які можна в інші міста переносити. Наприклад, тема зі старшими людьми, як її вирішила у Франківську ініціатива «Ба і Ді», – це стало відкриттям для харківських і лисичанських колег. У них узагалі немає нічого подібного», – розповідає Альона Каравай.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 2
Альона Каравай. Фото – Олена Ангелова.

З точки зору реплікації досвіду франківцям варто подивитися програму конференції з Лисичанська, радить артменеджерка. Лисичанські будуть розказувати, як у маленькому прифронтовому місті в Луганській області роблять галереї – у закинутих приміщеннях і намагаються без ресурсів піднімати культуру. «Вони супермолоді і дуже позитивні, нам варто повчитися в них оптимізму і сміливості. Якщо порівняти з умовами, в яких ми працюємо, то нема права жалітися, розслаблятися, слід рухатися, разом із ними експериментувати, втілювати. Бо у нас спільна відповідальність за країну», – додає організаторка фесту.

Plan B Night: рейв і арт

Франківський Plan B Night розкаже про нову музику та покаже локальну електронну сцену. Ця частина стартує у суботу о 19.00, завершать рейв о 23.30.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 3

«Plan B – це про обмін досвідом і здобуття нового музичного досвіду для себе. У Франківську є потужне середовище актуальної музики, і на фестивалі буде можливість знайти свій біт. Хочемо показати, як музика формує місто і як місто формує музику», – анонсує суботню вечірку Олексій Мельничук.

Електронна музика – без перебільшення новий феномен Франківська. На рейви, які збирають на промзонах по кілька тисяч людей, приїздять зі Львова, Тернополя, Києва та інших українських міст, а також з-за кордону.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 4
фото Detali

Plan B Night у Франківську відкриють діджеї Oles (Франківськ) та Maks Yos (Надвірна). Засновник промогрупи Detali Олесь Зазулін зіграє у парі з наймолодшим резидентом фесту, представляє куратор. Максу 21 рік, і за відгуками він суперталановитий діджей. Це буде діджей-сет готової музики. Його продовжать три лайви з музикою, яку хлопці пишуть самі.

Перший лайв евер, тобто живий виступ, – від Haze (Чернівці). «Просто машина нових звуків, нового саунду, людина виняткового чуттєвого ставлення до створення музики», – представляє чернівецького музиканта Олексій Мельничук. За ним до пульта стане Святослав Червінко (Коломия), відомий як ma-GOOCH – у музиці він бачить спосіб транслювати середовище. Його техно відчувається як музика його походження – низовий, племінний, гіпнотичний звук з використанням фолкових інструментів, зазначає організатор рейву.

«Однозначно треба почути і пережити цю «музичну ніч», – додає Альона Каравай. – Дуже рекомендую послухати музику, яку створюють франківські електронні музиканти. Ми спеціально передбачили такий таймінг, щоби онлан-вечірка була доступна для різних вікових груп. Щоби могли подивитися і діти, і старші люди».

Завершить франківську музичну частину в суботу спеціальна гостя Катерина Заволока. Zavoloka — співзасновниця лейблу Kvitnu, саунд-артистка, яка працює з оркестровою експериментальною музикою. Киянка, що переїхала в Берлін і стала досить успішною електронною музиканткою в Німеччині. Самобутня і оригінальна композиторка. Впізнавана за потужним густим звуком із виразними українськими етнічними мотивами. Музикантка, яка зазвичай виступає тільки у Києві, вперше спеціально приїде у Франківськ.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 5
Zavoloka, фото Олександр Попенко

На музичну програму накладається візуальна – 3D-мапінг, відеоарт, віджеїнг. Альона Каравай розповідає, що вже два дні як на локації у заводському цеху київська команда працює з трьома франківськими художницями. Художниці – Анна Потьомкіна, Марічка Русінкевич та Дар’я Христинюк – відзняли відеоарт, разом із віджеями ріжуть, заміксовують, добирають кольори. Кожна з дівчат обрала когось з електронних музиканів і спеціально під їхню музику зробила відео. Під час вечірки відео буде генеруватися ще й залежно від музики – і це треба бачити.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 6
На локації у цеху готують відеоарт

Важливо, що й сети музиканти також готували й писали спеціально під цю вечірку, зауважує Олексій. Вечірку варто увімкнути ще й тому, що музику на відеоарт транслюватимуть з особливого місця. Для рейву вибрали цех ЛРЗ австрійської побудови. «Там такі особливі вікна, архітектурно це дуже атмосферна локація, – інтригує Альона Каравай. – Ми хотіли, щоби у людей, які ніколи не слухали електронну музику, все разом: звукова, візуальна і просторова частини – залишили враження: нічого собі! Це ж наші хлопці і дівчата роблять! Крутий рівень!».

Plan B Day: проєкти, знахідки, факапи

У неділю, 15 листопада, – неформальна конференція. Активісти, експерти, куратори проєктів будуть по черзі підключатися і розказувати, як вони вирішують локальні проблеми. На Plan B Day представлять найкращі досвіди і практики усіх трьох міст. Франківськ для цього тричі вийде в ефір з драмтеатру.

Тема освіти. Початок об 11.40 Виступить Оксана Архипчук, засновниця альтернативної школи Kaizen. Акцентує на нових формах шкільної освіти. «Дуже раджу цей блок. Спікерка спокійно і оптимістично ставиться до теперішніх викликів, які переживає освіта, – підкреслює Альона Каравай. – Зі своєю невеликою командою вона знаходить рішення й інтегрує їх в освітній процес».

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 7
Школа Kaizen, Оксана Архипчук

Оксана Архипчук розкаже про іншу дистанційну освіту. Що така освіта не означає сидіння перед комп’ютером, а для молодших школярів узагалі має обмежений екранний час. Презентує педагогічні рішення, як навчатися дистанційно – і зменшити час з гаджетами. Представить новий тренд в освіті – мікрошколи і школи-лабораторії, де діти зустрічаються в маленьких групах, працюють з проєктами. Цей концепт виник ще до карантину, а з вересня 2020 школа Kaizen вже запустила його в мініформаті для школярів 5-х класів.  

Міська екологічна культура. Тему порушать засновник лабораторії переробки пластику RE: laboratory Михайло Веклин (Франківськ) та очільник громадської організації «Екоґвалт» Макс Вердеш (Коломия). Сконцентруються на ужитковому рівні. Михайло займається переробкою пластику і зможе розказати, як створити маленьку лабораторію, щоби утилізувати пластик, що є на місці. «Не чекати, коли ми зробимо великий сміттєпереробний ззавод, а починати просто зараз. Це також і про те, як одна людина може робити щось корисне і заробляти на цьому», – зазначає Альона Каравай.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 8
Презентація проєкту Precious plastic IvFr в громадському ресторані Urban Space 100

Коломийська молодіжна ініціатива натомість займається сортуванням і просвітою – пояснюють людям, з чого починати, крок за кроком. Організатори кажуть, що важливо показати, як працює екорух у менших містах. Бо питання, що робити зі сміттям, суперактуальне для прикарпатських містечок і сіл. «Спробуємо змоделювати, що з ним можна зробити», – обіцяє кураторка.

Революційний проєкт «Ба і Ді» від Галини Плотницької, засновиниці організації Ba&Di Club. Буде йтися про те, як люди старшого віку можуть адаптуватися до світу, що змінюється, через навчальні спільноти та онлайн-платформи для пенсіонерів-фрилансерів. Таку відкриту платформу власне і створили у Франківську – тут старші люди можуть знайти собі роботу чи зайнятість на волонтерських засадах, доєднатися до комунікації, поділитися знаннями.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 9
Засновиниця Ba&Di Club Галина Плотницька

«Головний меседж цього проєкту – про право на самовизначення, яке існує в будь-якому віці. В цьому проєкті важливо, що він створений людьми старшого віку для свого середовища з урахуванням своїх потреб. Вони багато в чому обігнали своїх молодших колег, бо не здаються. Бачать виклики – і починають їх розрулювати», – представила платформу Альона Каравай.

Один з блоків о 16.05лекції формату TED talk про вплив на Франківськ місцевих ініціатив. Активістка Марія Козакевич розповість про свій проєкт «Франківськ Який Треба Берегти». А також про те, що Франківськ, якщо спостерігати за ним із любов’ю, відкривається як багаторівневе місто, в якому мирно співіснують навіть конфліктні речі. Це буде блок історії про місто та про історію міста, про те, як ставитися до міста з повагою. Марія Козакевич з тих активісток, що намагаються зробити історію і культурну спадщину модною, наголошує Альона Каравай. Це, як і електронна музика, – про майбутнє Франківська.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 10
Марія Козакевич. Музей міста – МІФ

Яким воно буде в музиці – поділяться учасники промогрупи Detali (Франківськ). «Вдень Франківськ такий витриманий, чемний – Франківськ Марічки Козакевич. А вночі може бути несамовитий, дуже енергійний, драйвовий. Дуже цікаво поговорити про співіснування такого різного Франківська», – ділиться очікуваннями Альона Каравай.

Дискусія про культурні простори. Початок о 13.55 Найбільш епатажний блок франківської конференції. Тут запропонують проаналізувати занепад, смерть і зникнення мистецьких просторів у Києві, Львові та Франківську. Хочуть з’ясувати, що не так з просторами, які існують 3-5, щонайбільше 7 років, а потім розчиняються, зникають. Зазвичай вони залишають великий слід в історії міста – міняють його, тому стають міфами. Як, наприклад, у Франківську були «Під Лиликом», «Химера» чи ЦСМ. Той Центр Сучасного Мистецтва, який публічно поховали у Франківську. Один зі спікерів на конференції – його куратор Анатолій Звіжинський.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 11
Перформанс поховання ЦСМ у Франківську

«Це, очевидно, найбільша метафора в плинних культурних просторах – публічний перформанс поховання, – зазначає артменеджерка. – Нам важливо поговорити про це і цікаво подумати, чому культурні простори є такими плинними. Тут глобальне питання: чи вони мають бути такими, чи в нашому українському контексті ми щось не так організовуємо».

На франківському прикладі хочуть проговорити розщеплення процесу, що його генерує культурний простір: про процеси у “Ваґабундо”, про виставики в «Асортиментній кімнаті», про експозиції в комунальному ЦСМ. З’ясувати, чи об’єднання муніципалітету і вільної мистецької сцени призводить до похорону чи самогубства ініціативи – подивитися на цю історію з точки зору українського ландшафту.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 12
Відтоді ЦСМ підвис у формі ініціативи

«Для молодшого покоління, яке цікавиться культурою, ця історія покаже Франківськ як місто перформансу. Бо фестиваль Порто Франко – це також величезний перформанс. Й інші, дрібніші, фестивалі у Франківську однозначно тяжіють до перформансу», – пропонує фокус організаторка дискусії.

Фестивальна комунікація

Plan B fest Online можна буде побачити у фейсбуці та на ютубі фестивалю. Франківська частина  буде поширюватися на фейсбук-сторінку Plan B, Detali, «Інша Освіта» та сторінку КУРСу – можна буде приєднуватися і танцювати разом із нашими електронними музикантами.

Фестиваль Plan B у Франківську: почути, побачити, завестися 13
фото PLAN B fest

Онлайн-формат – це нова реальність, тут все трохи по-іншому, ніж на «живих» фестивалях, але можливість познайомитися зі спікерами, поспілкуватися та знайти однодумців залишається. Спікери будуть доступні у фейсбуці, відповідатимуть на коменти під подіями. Так само в ютубі можна спілкуватися у коментах – на минулому фестивалі глядачі в коментарях були дуже активними. З електронними музикантами, які працюють у Франківську, цілком реально зафрендитися, кажуть організатори. Ну і підписатися на них, щоб слухати їхню музику та підтримати в цей складний час, коли живі вечірки не є можливими.

Zavoloka – Fire Consecration I Вогнехреще

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: