fbpx

Тренди житлової нерухомості: як будуть виглядати наші домівки та міста в майбутньому

Економіка 21:14, 03.07, 2020

Covid-19 вніс корективи в усі сфери людського життя. Ринок житлової нерухомості не став винятком. Окрім того, що коронавірус підсилив і так популярний у всьому світі тренд – життя за містом, та ще й  «відредагував» галузь зсередини і задав свій темп розвитку найближчим часом. “Наші домівки уже не будуть такими, як були раніше», – в один голос заявляють економісти та фінансові аналітики  світового рівня.

Smart-house, енергоефективні будівлі, Eco-friendly технології, Сhild-friendly інфраструктура, creative city, будинки в стилі Barn House… Пояснюємо, чому старі та нові глобальні тренди на ринку житлової нерухомості популярні у всьому світі і вже зовсім скоро появляться у нас.

1. Життя за містом

Працюй там, де живеш: карантин ще більше підсилив тренд на віддалену роботу і життя в заміському будинку. Створив чіткий запит на житло, в якому передбачений великий особистий простір для кожного члена сім’ї.

«Люди не захочуть жити у містах, де велике скупчення народу та швидке поширення пандемії. А хочуть жити у відкритій місцевості, передмісті чи невеликих містечках».

Таку думку в ефірі «Голосу Америки» висловив економіст Лоренсе Вайт, коментуючи стан ринку житлової нерухомості США, який вважається глобальним законодавцем трендів у цій сфері.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Економіст Роман Шеремета, аналізуючи ситуацію та спираючись на свій власний досвід, теж підтверджує: пандемія коронавірусу пришвидшила тенденцію відходу від центру міста до передмістя. На американському ринку вже спостерігається зниження цін на квартири в центральній частині мегаполісу, а ціни на заміські будинки зростають.

Роман Шеремета, виходець з Івано-Франківська, економіст, професор Case Western Reservе University, США

Ромен Шеремета
Роман Шеремета

 «Сім років тому ми з дружиною переїхали до Клівленда, штат Огайо. Нам довелося зробити вибір: жити в місті (поруч із моєю роботою) чи в передмісті (в тихому районі). Він для нас виявився очевидним – ми вирішили придбати будинок у передмісті. Переїзд у такі райони – це також нова загальна тенденція в США. Дослідження показують, що зростання великих міст значно зменшилося за останні 10 років, тоді як зростання передмістя пришвидшилося. До коронавірусу життя в центрі Манхеттена в Нью-Йорку звучало як мрія. Але зараз це більше як кошмар».  

Ще однією причиною популярності життя за містом стала перевантаженість людства інформацією. У покупців виникає прагнення до аскетизму, адже все, що хочеться наприкінці дня, – більше природи і мінімум інформації та речей навколо.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Якщо в розвинених країнах життя в передмісті – давня буденна практика, то в Україні ринок житлової котеджної нерухомості появився лише кілька років тому і досі був представлений неорганізованою забудовою радянських часів.

“Услід за світовими тенденціями та на фоні збільшення конкуренції вітчизняні девелопери та інвестори все більш ретельно підходять до опрацьовування концепції та реалізації проєктів котеджних містечок”, – пише на своєму сайті консалтингова компанія «Майгер». Мовою цифр тенденцію підтверджують сайти з нерухомості, які показують чітку динаміку росту популярності життя за містом не тільки у великих промислових містах-мільйонниках, а й у  менших за чисельністю населення регіонах.

2. Сreative city community

Креативним простором прийнято вважати громадські доступні місця, де люди можуть обмінюватися ідеями та комунікувати між собою. 

Креативний простір міста може мати безліч проявів і форм. Окремі  його типи – громадські місця, наприклад парки, пішохідні вулиці і площі (київський Хрещатик у вихідні дні, Дерибасівська в Одесі). Інший тип креативного простору – місця зустрічей різних неформальних спільнот, які об’єднують городян зі схожими поглядами та компетенціями. Саме такі можуть організовувати клуби за інтересами, творчі ініціативи та платформи. Яскравим прикладом для всієї країни є «Промприлад» та «Urban Space 100» в Івано-Франківську. 

Великий тренд “креативне місто” руйнує концепцію спального району. За цими двома видами та критеріями «далекоглядні» девелопери проєктують житлові квартали та котеджні містечка.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Вимоги до планування квартир і будинків, прибудинкових територій, публічних просторів та інфраструктури збільшуються, – аналізує у своїй статті викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар у колонці Ліга.Бізнес

“Якщо ми більше часу проводимо вдома, то хочеться мати нормальний прибудинковий простір, різноманітну інфраструктуру навколо. Якщо ми тут і живемо, і працюємо, і відпочиваємо, то наше житло повинно відповідати зовсім іншим вимогам, ніж коли ми лише приїжджаємо сюди переночувати”.

3.Сhild-friendly інфраструктура

Сhild-friendly – новий тренд,  який англійською означає «враховувати інтереси дітей». Концепція тренду проста – комфортно себе почувати мають не тільки дорослі, а й їхні діти.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Тренд з’явився у зв’язку з великою конкуренцією та довгою чергою до дитячих садків. Гострий дефіцит місць спостерігається у районах інтенсивної забудови, вказують журналісти видання bussines.ua. Додають, що ситуація поступово змінюється: з’являються комплексні квартальні райони, головним пріоритетом яких є доступність сервісів для найменших його жителів.

Тому з кожним наступним роком ключову роль в інфраструктурі матимуть різноманітні зручності для дітей: дитсадки та школи, ігрові майданчики, спортивні клуби, творчі майстерні, курси іноземних мов, велодоріжки, футбольні та волейбольні поля, тенісні корти, кабінети сімейного лікаря та ін.

Олег ШЕРЕМЕТА, співзасновник  компанії «Ozon development»

З власного досвіду розповім, що кілька років тому, створюючи атмосферу Сhild-friendly в ресторані Grande Pizzeria , ¼ площі закладу ми виділили для дитячої зони і не шкодуємо про це рішення. Тренд, який враховує інтереси дітей, оцінили і батьки. Поки малеча бавиться, дорослі можуть спокійно насолоджуватися відпочинком в ресторані. Створювати зручний простір для дітей та батьків – це ставити родинні цінності в пріоритет. Ми врахували це і в нашому  новому проєкті «Озон девелопмент» і будуємо комфортне середовище для щасливого сімейного життя, в якому особливу увагу приділили найменшим жителям – дітям!”.  

Олег Шеремета
Олег Шеремета

4. Smart House

Енергоефективність та екологічність (Eco-friendly) – глобальні тренди ринку житла. Системи «розумний будинок» з використанням альтернативних джерел енергії та економною витратою ресурсів – уже найліквідніші об’єкти ринку.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Тренд з’явився в Україні відносно недавно. Але нові проєкти житлової та комерційної нерухомості враховують потребу покупця не тільки в комфорті й функціональності, але й етичності екологічної складової, підсумовує видання medium.com. Зручні у використанні сонячні батареї роблять будинок з нульовим споживанням електроенергії, тому в умовах росту дефіциту природних ресурсів та зростання вартості комунальних послуг вигода для покупця житла очевидна.

Любомир КІТРАЛЬ, співзасновник компанії «Ozon development»:

“Увесь світ давно живе за принципами енергоощадності. Альтернативна енергетика економить до 80% витрат на електроенергію і дає можливість заробити, продаючи невикористану енергію. Приватні сонячні електростанції зручні у використанні і не потребують додаткових ресурсів для обслуговування. В середньому будинок на 250 м кв., зведений за стандартними технологіями, буде витрачати близько 35-40 000 грн щороку на опалення та комунальні послуги! Обладнавши таку оселю сонячною електростанцією хоча б на 15 кВт, господарі зможуть повністю покрити всі свої витрати на опалення та компослуги! При цьому СЕС окупиться через 4-6 років! Майбутнє за енергоефективними рішеннями”.

Любомир Кітраль
Любомир Кітраль

5. Попит, пропозиція, ціна

Вибір охочих придбати помешкання з кожним роком стає більш раціональним. За різними оцінками, від 40 до 60% українських покупців житла замість придбання квартири віддали б перевагу будинку за містом, за умови зручної транспортної розв’язки і наявності необхідного комфорту. Тепер найбільший попит не на великі об’єкти, а на котеджі площею 200-250 кв. м. Бажана площа присадибної ділянки також зазнала зміни у сторону зменшення. Зараз вона складає близько 10 соток, кажуть провідні експерти нерухомості.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Щодо ціни – вона  напряму буде залежати від місця розташування житла, вважає економіст Лоренсе Вайт, коментуючи «Голосу Америки», чого варто очікувати на ринку нерухомості. Що дальше від міста – то дорожче. Пандемія та коронакриза внесли свої корективи у сферу купівлі-продажу нерухомого майна.

Економісти запевняють, що якісне житло не перестане цікавити покупців, незважаючи на будь-яку кризу. Посилаючись на останню статтю New York Times, економіст Роман Шеремета в коментарі пояснив, що навіть у час всесвітньої пандемії COVID ціни на житло постійно зростають, і здебільшого причиною цього є значне зростання попиту на житло. 

«Населення світу постійно зростає, а сім’ї стають меншими за чисельністю, люди більш незалежні. Все це створює значне збільшення попиту. У країнах пострадянського Союзу ситуація ще гірша, адже історично бракувало житлової площі на одну людину. Наприклад, середній розмір житла в Україні майже в чотири рази менший, ніж середній розмір житла в США».

6. Architecture Design Style

«Пандемія змусила нас внести корективи у стосунки «ми – дім», аби бути готовим до спалахів хвороб такого рівня. І після цього всього дім вже ніколи не буде таким, як раніше”, – пише у своєму блозі mahno.com. відомий архітектор Сергій Махно. Іменитий український дизайнер виокремлює 5 тенденцій сучасної архітектури та дизайну. Перша – це конструктивний мінімалізм, в інтер’єрі та екстер’єрі якого переважає білий колір, що підтверджує популярність на аскетизм.  Автентичність, коли цехи трансформуються у квартири, елеватори – в офіси та галереї, – це другий тренд. Махно досить часто згадує такий критерій сучасної архітектури як природність. 
«Природа – місце, куди люди тікають від «швидкої реальності». Архітектори намагаються зробити природне середовище ближчим», – зазначається у статті Сергія Махна.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Четвертий тренд, який ніколи не втратить актуальності, – відкритий простір, натуральне світло, легкість скляних форм. П’ятий тренд в архітектурі, за словами Махна, – це будівельні матеріали, орієнтовані  на екологічність та скорочення затрат. А бетон, скло, дерево – фаворити тренду.

Іван Капустей, засновник архітектурної компанії «VR group»: «Всі критерії трендів архітектури увібрав у себе новий стиль Barn House, який чітко відображає глобальну концепцію житлової нерухомості. Barn House – стиль архітектури, який утворився на перетині мінімалізму, лофту та біотеку. Особливістю  таких будинків є велика площа скла, інколи це буває ціла фронтонна стіна будівлі. Вони характеризуються досить простою зовнішньою формою, великим об’ємом всередині, за рахунок відсутності стелі, та простими, натуральними оздоблювальними матеріалами: метал, дерево, скло, камінь. Тераси в будинках Barn House є досить впізнавані. Вони мають закриті бокові сторони і є геометричним продовженням будинку.

Ozon development будівництво в Івано-Франківську

Висновок: Будівельні компанії вже адаптовують свої стратегії до нових трендів житлової нерухомості. Також варто очікувати на появу  і нових гравців з новими інноваційними та енергоефективними проєктами. На ринку житла Івано-Франківська компанія “Ozon development” врахувала всі потреби попиту нової епохи: життя за містом у енергоефективних будинках Barn House з розвиненою Сhild-friendly інфраструктурою в середовищі «Eco-community».

Автор: Мар’яна Цимбалюк

Партнерська публікація з Ozon development

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: