fbpx

На Прикарпатті нові амбулаторії почали будувати за старими схемами

Економіка 12:38, 30.11, 2018

На Прикарпатті планують збудувати 26 нових амбулаторій у рамках створення нової мережі первинної медичної допомоги. Перші тендери вже свідчать про те, що закупівлі проводять під окремі фірми, а обладнання закуповують за завищеними цінами.

Відповідно до переліку проектів та заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, які Мінрегіон затвердив у липні 2018 року, в Україні заплановано будівництво 505 нових амбулаторій. Зокрема в Івано-Франківській області планують збудувати 26 нових амбулаторій, на будівництво яких з державного бюджету виділено 116,7 млн гривень.

Місяць тому голова Івано-Франківської облдержадміністрації Олег Гончарук на селекторній нараді доповів Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадію Зубку про перші успіхи у створенні мережі амбулаторій – виготовлено проектно-кошторисну документацію на 21 амбулаторію та оголошено 12 тендерів на їх будівництво.

Перелік проектів амбулаторій

Як проводяться ці тендери на Прикарпатті, розбиралися експерти “Антикорупційної платформи”.

“Свої” конкуренти та дороге обладнання

Виготовлення 21 проектно-кошторисної документації (ПКД) на будівництво амбулаторій Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської ОДА замовив протягом серпня-вересня. Всі проекти департамент замовив у ФОП Химинця Сергія Ярославовича.

За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, Химинець розпочав свою підприємницьку діяльність рік тому. Виконувати замовлення для бюджетних установ він розпочав саме із виготовлення ПДК на будівництво амбулаторій. Загальна вартість договорів на їх розробку становить понад 3,6 млн. За даними пошуково-аналітичної системи 007, підприємець виготовив уже 20 проектів і отримав майже всю суму коштів. Непоганий старт для початківця у публічних закупівлях.

З кінця вересня Департамент ЖКГ ОДА почав оголошувати закупівлі на саме будівництво. В технічному завданні тендерної документації зазначається, зокрема, що будівлю амбулаторії передбачено виконати з брусу та з дерев’яних каркасів Запроектовано енергозберігаючі вікна та двері, окрема система опалення, водопостачання, в тому числі і гаряче водопостачання. Також у вартість робіт входить закупівля необхідного медичного обладнання для роботи лікарів.

Протягом вересня-жовтня Департаментом оголошено перших 18 тендерів.

На сьогоднішній день з них усіх завершилися укладенням договору тільки 3 закупівлі.

Шість закупівель замовник скасував через те, що тендерний комітет не дотримався термінів розгляду документів учасників тендеру. Таким чином, закупівлі скасували “через неможливість усунути допущені на відкритих торгах помилки”.

На чотирьох тендерах не було достатньої кількості учасників – на три закупівлі з’явилася тільки одна фірма, на одну не подався жоден учасник.

Ще на чотирьох закупівлях відхилили пропозиції всіх учасників, оскільки ті подали неповний пакет документів або їх тендерна пропозиція містила неточності.

Одну скасували через помилку у розрахунках необхідних обсягів робіт і вартості будівництва.

Таким чином, з усіх оголошених у вересні-жовтні закупівель тільки на трьох вдалося укласти договори.

“Треба віддати належне тендерному комітету Департаменту ЖКГ, який скасував сумнівні закупівлі. Адже крім порушень у документах учасників, нами зафіксовані спроби розіграти тендер пов’язаними фірмами, а також суттєве завищення цін у кошторисних розрахунках”, – зазначає аналітик “Антикорупційної платформи” Остап Бринський.

На 16 з 18 тендерів приходила фірма ТОВ “Санрайз Білдінг Груп”, але їй вдалося виграти і укласти договір з Департаментом ЖКГ тільки на будівництво однієї амбулаторії  у селі Пуків Рогатинського району. “Санрайз Білдінг Груп”  це київська група будівельних компаній, яка має свої представництва у кількох областях України. На десяти закупівлях цього учасника тендерний комітет відхилив через помилки у документах. Інші кілька закупівель або були скасовані, або не відбулися.

Схоже, “Санрайз Білдінг Груп” мають намір будувати більшість амбулаторій в області. Проте з першої спроби їм вдалося виграти тільки один тендер. Зрештою, крім помилок у документації і розрахунках ціни, “Санрайз Білдінг Груп” грішила ще й тим, що заходила на тендери зі “своїми” фірмами. Так, на чотирьох тендерах разом із нею брало участь ТОВ “Єврохаус”.

Це підприємство входить у групу компаній “Санрайз Груп”. До прикладу, разом вони розіграли тендер на будівництво амбулаторії в селі Річка Косівського району. Більше того, в довідці про наявність інженерно-технічних працівників та робітників, яку подала на тендер ТОВ “Санрайз Білдінг Груп”, вказано людей, що є працівниками ТОВ “Єврохаус”, згідно з інформацією, поданою на сайті фірми.

За даними інформаційно-аналітичної ситсеми YouСontrol, ТОВ “Санрайз Білдінг Груп” заєстроване 14 лютого 2013 року у Києві. Засновником та керівником фірми є киянин Коломеєць Євген Володимирович. За плечима фірми лише два виграні тендери і обидва цього року. Один на будівництво амбулаторій у селі Пуків, другий — у селі Стара Водолага на Харківщині.

ТОВ “Єврохаус” зареєстроване 19 грудня 2017 року у Черкасах. Керівником та засновником фірми є громадянин Узбекистану  Худайкулов Бахтійоржон Мукімжановіч. Попри те, що ці підприємства зараз нічим не пов’язані і навіть заєстровані в різних областях, обома фірмами у свій час керував Дубина Олег Васильович. Також він був і співзасновником, як ТОВ “Санрайз Білдінг Груп” , так і ТОВ “Єрохаус”.

Ще одна цікава деталь. На початку року Мінрегіон разом із Міністерством охорони здоров’я презентували типові проекти сучасних медичних амбулаторій, і на одній з ілюстрацій стоїть логотип цієї ж ТОВ “Єврохаус”.

1

Ілюстрація з презентаційної брошури Мінрегіону та МОЗ
 

“Звідси можна зробити висновок, що проекти майбутніх амбулаторій розроблялися у групі будівельних компаній “Санрайз Білдінг Груп”. Звичайно, нічого незаконного в участі цієї фірми у тендерах Департаменту ЖКГ ОДА немає. Але сумнівною виглядає конкуренція на таких тендерах, і як результат  сума договору, за яку фірма збирається будувати амбулаторії”,  пояснює Бринський.

Після проведення аукціону на восьмимільйонному тендері по амбулаторії в селі Пуків Рогатинського району замовник зекономив лише 3 тисячі гривень.

Для порівняння – другий 8-мільйонний тендер по будівництву амбулаторії в селі П’ядики Коломийського району, де була реальна конкуренція. Переможець ТОВ “Лідер-Плюс” опустив ціну на 1,6 мільйонів гривень.

А от третій тендер – амбулаторія у селі Старі Кривотули Тисменицького району  дає можливість чітко побачити, наскільки завищеними є ціни на матеріали у кошторисах з будівництва медзакладу.

В цьому тендері взяли участь ТОВ “МБК Станіслав” та будівельна компанія “Трейдзахідбуд”. Переміг перший учасник – МБК “Станіслав”, який запропонував збудувати амбулаторію за 5 748 661 гривень. Це на 50 тисяч дешевше за початкову очікувану вартість закупівлі. Під час аукціону суперники жодного разу не понизили свою цінову пропозицію, тобто зовсім не змагалися за можливість отримати цей підряд.

Підрядник, окрім будівництва амбулаторії, закуповує найнеобхідніше медичне устаткування. У відомості ресурсів придбання обладнання, поданій МБК “Станіслав”, 12-канальний електрокардіограф з цифровим інтерфейсом коштує 80 тис. гривень.

“Ми порівняли вартість 12-канальних електрокардіографів, які закуповувалися медичними закладами області протягом року, і побачили, що вартість апаратів коливалася від 15 до 50 тисяч гривень. Найдорожчим виявився електрокардіограф у Тлумачі  58 тисяч гривень, що на понад 20 000 грн дешевше від запропонованого МБК “Станіслав”,  говорить Остап Бринський.

Окрім цього, є питання і до вартості будівельних матеріалів. У підсумковій відомості ресурсів вартість плити деревостуржкової OSB-3 виробництва KRONO Україна товщиною 12 мм у МБК “Станіслав” коштує 175,72 грн/м кв. До прикладу, на сайті prom.ua роздрібна ціна на таку плиту приблизно на 70 гривень дешевша. Якщо врахувати, що для будівництва амбулаторії потрібно 410 м кв. плити, то різниця в ціні становитиме майже 28,7 тис. гривень.

Так само завищеною є ціна плити OSB-3 польського виробництва товщиною 10 мм. Ціна квадратного метра згідно з кошторисм – 134,92 грн. В інтернет-магазинах нескладно знайти цю ж плиту на 48,5 грн/м кв. дешевше. Таким чином і на 563 кв. метрах плити переплата становить більш як 27 тис. гривень.

А от базальтова вата для утеплення “Тexnonikol” узагалі коштує у 2,5 раза дорожче за свою ринкову ціну. Метр квадратний вати товщиною у 100 мм порахований у кошторисі за ціною 245 гривень. В інтернеті ціна стартує зі 100 гривень за квадратний метр. На 253 кв. метрах переплата складе 36,6 тис. гривень.

Таким чином, загальна переплата на цих матеріалах і обладнанні становить 112 тисяч гривень, у відсотках це – 39% від суми, заявленої у кошторисі МБК “Станіслав”.

Критика гальмує реформу?

Антикорупціонери виявили зловживання на будівництві амбулаторій і в інших областях. До прикладу, “Харківський антикорупційний центр”, проаналізувавши договори на будівництво амбулаторії, визначив, що у їхній області ціни на деякі матеріали завищені у 10 разів.

“Центр протидії корупції” пройшовся іншими регіонами, де розвивають сільську медицину за старими схемами. Зокрема, у Полтавській, Рівненській, Житомирській та Кіровоградській областях активісти знайшли пов’язаних учасників на тендерах. У Донецькій області будівництво 21 амбулаторії замовили в одного підрядника. У Черкаській ОДА оголосили тендери на будівництво амбулаторій, не надавши жодної тендерної документації, а у Хмельницькій – завищили ціни на виготовлення проектно-кошторисної документації.

У Мінрегіонбуді відреагували на публікації у ЗМІ і заявили, що вони “кидають тінь та намагаються дискредитувати розпочату реформу первинної ланки сільської медицини”. При цьому жодного факту, викладеного у матеріалах, у Міністерстві не спростували.

У міністерстві закликали керівників області забезпечити максимальну прозорість і відкритість всіх процедур – від оголошення тендерів, проведення закупівель через систему ProZorro, залучення підрядних організацій, проходження експертизи і до введення об’єктів в експлуатацію.

“Необхідно максимально залучати до процесів громадськість та інформувати людей про всі кроки у реалізації реформи на місцях. А також регулярно публічно звітувати про проходження бюджетних коштів, спрямованих на інфраструктурні програми,  йдеться в заяві Мінрегіонбуду.  Разом з тим, ми не дозволимо встромляти палки в колеса реформі. Розпочинаючи її, ми розуміли, що буде непросто. Що будуть ті, хто незадоволений якісними змінами, які ми пропонуємо. Що будуть намагання  дискредитувати її”.

А підрядникам, яких критикують, Мінрегіонбуд радить “захищати свою репутацію та ділове реноме у публічній площині, а якщо потрібно, то і в судах”.

Зі свого боку, антикорупціонери радять реформаторам замість того, щоб шукати зрадофілів, відмовитися від корупційних схем у проведенні тендерів на будівництво амбулаторій.  Тоді і реформа вдасться, і критики поменшає.

Марія Гаврилюк

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: