fbpx

Прозорі надра: 5 корисних сервісів

Економіка 20:28, 22.04, 2019

Отримати інформацію про видобуток нафти чи газу на певній території можна за допомогою відкритих реєстрів та баз даних.

Ми підібрали п’ять електронних сервісів, за допомогою яких можна перевірити інформацію про надрокористувачів, видані дозволи, стан свердловин, запаси вуглеводнів. В онлайн-режимі ви можете перевірити що отримують місцеві бюджети від видобутку, а також подати пропозиції чи зауваження до діяльності, яку планує проводити певна компанія у вашій місцевості.

Партнер публікації – Асоціація газовидобувних компаній України

Дозволи та свердловини

Інформацію щодо виданих спецдозволів на видобування корисних копалин можна перевірити за цим посиланням на сайті ДНВП “Геоінформ України”. Щоб перевірити, скільки на Прикарпатті є дійсних ліцензій на видобуток газу, відбираємо такі фільтри:

Місцезнаходження об’єкта ліцензування – «Івано-Франківська область»;

Корисна копалина – «Газоподібні корисні копалини»;

Стан дії – «Дійсний».

Отримуємо інформацію про те, що на Прикарпатті зараз є 42 дійсних ліцензії на видобуток газу чи геологічне вивчення надр.

За активним посиланням ми можемо перевірити кожен спецдозвіл, який містить інформацію про місцезнаходження ділянки, її площу, запаси корисної копалини, відомості про надрокористувача, дату видачі та закінчення спецдозволу.

«Геоінформ України» також створив інтерактивну карту надр, на які надані спедозволи. Щоб визначити, які спецдозволи розташовані в межах території конкретної громади, з лівого боку вгорі серед всіх шарів вибираємо «Вуглеводні». На карті відразу висвітлюється, де надані дозволи на видобуток нафти й газу.

Але на карті відображені лише адміністративні межі областей і районів. Щоб визначити, чи ведеться видобуток в межах ОТГ, варто скористатися геопорталом адміністративно-територіального устрою, вибрати певну ОТГ і порівняти дві карти.

Крім того, «Геоінформ України» дає доступ до реєстру нафтових та газових свердловин. Якщо перейти за реєстраційним номером свердловин, відкривається паспорт свердловини, де можна подивитися її географічні координати, глибину, в якому році вона була пробурена і взята на баланс. У паспорті також можна подивитися, як далеко свердловина знаходиться від населеного пункту, чи є неподалік водні об’єкти чи заповідна зона.

У реєстр внесені не лише ті свердловини, які експлуатуються, а й законсервовані чи ліквідовані.

Вплинути на діяльність

Газовидобувні компанії, які отримують чи продовжують спецдозволи на користування надрами, повинні пройти оцінку впливу на довкілля. Документи подають до відкритого електронного Єдиного реєстру ОВД.

У повідомленні про плановану діяльність компанія подає інформацію про себе, характеристику планованої діяльності та її технічні альтернативи. Описує соціально-економічний вплив та екологічні ризики.

Протягом 20 робочих днів з дня офіційного оприлюднення повідомлення про плановану діяльність громадськість може надати зауваження і пропозиції. Далі компанія готує звіт з оцінки впливу на довкілля, в якому враховує пропозиції громадськості або обґрунтовано їх відхиляє. Відтак проводяться громадські слухання і уповноважений орган (Мінприроди або обласне управління екології) видає висновок з ОВД, яким визначає допустимість чи обґрунтовує недопустимість провадження планованої діяльності та визначає екологічні умови її провадження. Висновок з ОВД та умови провадження планованої діяльності є обов’язковими для виконання.

За допомогою до екобота

У реєстрі ОВД дані щодо планованої діяльності з’являються за порядком надходження повідомлень. Відсортувати їх ми можемо за областями, де буде проводитися діяльність, але за суб’єктами господарювання чи за видом діяльності. Щодня з’являються нові повідомлення, і відстежити те повідомлення, яке нас цікавить стає все важче. Мешканці населених пунктів, де ведеться видобуток, не завжди мають можливість у реальному часі моніторити реєстр ОВД. Впорядкувати інформацію допоможе екологічний бот – SaveEcoBot.

За допомогою цього додатку можна підписатися на конкретне повідомлення про планову діяльність або на всі повідомлення в області. SaveEcoBot доступний у месенджерах Telegram, Facebook Messenger, Viber і у Skype.

Бот може знайти та впорядкувати для вас інформацію щодо моніторингу реєстру ОВД чи дані про спеціальні дозволи на користування надрами.

Спершу знаходимо SaveEcoBot у месенджері. Відтак вибираємо ОВД і, відповідно, Івано-Франківську область. Нам показує всі записи в реєстрі ОВД, дозволи на користування надрами тощо. Можемо переглянути їх усі або вибрати конкретне підприємство за кодом ЄДРПОУ.

Якщо в реєстрі ОВД розміщене повідомлення про плановану діяльність, ми через SaveEcoBot можемо стежити, як проходить процедура оцінки впливу на довкілля. Для цього уводимо ідентифікаційний номер, присвоєний у реєстрі ОВД. Після того бот регулярно присилатиме повідомлення, як проходить процедура оцінки впливу на довкілля.

Дозволи через аукціони

Наприкінці минулого року вперше спецдозволи на користування надрами виставили на аукціон майданчику ProZorro.Продажі. Експериментальний проект з проведення електронних торгів триватиме до 1 грудня 2019 року, після чого Держгеонадра має надати пропозиції щодо подальшого розвитку проекту

Нагадаємо, в Івано-Франківській області Державна служба геології та надр України виставила на онлайн-аукціон в електронній торговій системі ProZorro.Продажі права на користування надрами на п’яти ділянках.

Щоб простежити за торгами на спецдозволи на користування надрами, заходимо на головну сторінку ProZorro.Продажі. Оскільки торги організовує Держгеонадра, то аукціони шукаємо за кодом ЄДРПОУ організатора – 37536031. Відтак перевіряємо, які з них стосуються Прикарпаття чи безпосередньо вашої місцевості.

Не варто шукати інформацію про продажі спецдозволів за регіонами. Тобто пошук за фільтром «Івано-Франківська область» вам нічого не дасть, оскільки система шукає не за територією, де буде проводитися видобуток, а за територіальною приналежністю організатора аукціонів.

Відкритий бюджет

Офіційний портал www.openbudget.gov.ua дає можливість отримати інформацію про рентні платежі до місцевих бюджетів.

Нагадаємо, 5% від ренти, яку сплачують підприємства за користування надрами для видобування природного газу та нафти, лишаються на місцях. З них 2% надходить до бюджету обласної ради. Якщо свердловини розташовані в межах ОТГ, то 3% залишається громаді. Якщо в селі, селищі чи місті, які не входять до складу ОТГ, то їм залишається 1%, а 2% йде в районний бюджет.

Отже, заходимо на портал www.openbudget.gov.ua. На головній сторінці у полі «Територія» вибираємо «Івано-Франківська область». І конкретний бюджет. Для прикладу візьмемо бюджет селища Битків на Надвірнянщині.

1

Далі з лівого боку вибирає «доходи». І формуємо запит на інформацію, яка нас цікавить, – вибираємо період податкових надходжень. У нашому випадку вибираємо «рентна плата за користування надрами», відтак – «рентна плата за користування надрами для видобування природного газу».

2

Як бачимо цього року до у бюджеті Биткова запланували 587 600 гривень рентної плати за користування надрами для видобування природного газу. За січень-лютий надійшло 91 862,4 гривень, що становить 15,63% від річного плану.

За таким самим принципом можемо перевірити надходження від рентної плати до будь-якого іншого місцевого бюджету, а також до бюджету району чи області.

Марія Гаврилюк

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: