fbpx

Німці визнають, що помилялися

Політика 18:32, 08.04, 2022

Too little and too long – Дуже пізно і дуже мало: основні помилки, які визнають німецькі політики щодо України.

Багато повідомлень з критикою щодо політики Німеччини я читаю в останні дні. У своїй свідомості ми, українці, поставили Німеччину не нашим опонентом, звичайно, але таким собі “скептичним другом”.

Сама переконалася – це хибно станом на зараз. А попередні помилки у політиці щодо України німці визнають. Схоже, що Німеччина знову готова взяти флагман лідерства в Європі у підтримці України.

Два дні я з командою жінок-лідерок Оленою Галушкою, Інною Неллес, Вікторією Войціцькою провели у Берліні. Лідер німецької опозиції та ХДС Мерц, депутати однієї з партій правлячої коаліції “Зелених”, офіс канцлера Шольца, міністерства економіки та агропромисловості, бізнес-спільнота “Аспена” – це тільки частина з тих зустрічей, які ми провели.

Німці визнають свої помилки

Висновки такі. Німецькі політики, як влада, так і опозиція, монолітні у підтримці України. 80% німецьких політиків підтримують Україну. А ті, хто не підтримує, не мають впливу у німецькому суспільстві.

Зараз їхню політику щодо України можна описати “Don´t step in war but deliver weapons”. Що означає, що Україна отримає критично необхідну підтримку в озброєнні. У питанні зброї також відбувся величезний зсув у свідомості німців. Цю інформаційну війну ми виграли. Антивоєнні пацифісти, якими є більшість німців, визнали, що були неправими. І підтримують надання зброї Україні.

В питанні ембарго на купівлю в росії газу та нафти не всі були так однозначні. 60% населення Німеччини готові платити більше і мати меншу температуру у своїх помешканнях, щоб перестати фінансувати росію. Тому аргумент “ми не можемо, бо це погано для нашої економіки” в Німеччині вже не такий популярний. Більше про дискусії навколо ембарго я напишу в окремому пості.

Дуже тривожним дзвінком для нас стало циркулювання серед політикуму ідеї, яку там називають “Мінськ 3”. Тобто замороження війни з окупованими територіями на сході та перехід у переговорний формат.

Щоб попередити навіть думки чи серйозні розмови на цю тему, ми чітко донесли до правлячої верхівки Німеччини, що навіть розмови про це є абсурдними та абсолютно неприйнятними, тому що означатимуть ще більше жертв у майбутньому. Україна має виграти цю війну та повернути під свій контроль усі території. І крапка.

Що важливо, ми отримали публічне ствердження від партій правлячої коаліції та голови опозиції, що такий сценарій є абсолютно неприйнятним та буде заблокований на рівні Бундестагу.

Хтось з німецького політикуму ще помилково вважає, що у путіна є кордони і що він зупиниться в Україні. Ми працювали багато, щоб переконати у зворотному. Все-таки у німецькому сприйнятті вони допомагають Україні, але не допомагають собі. Це потрібно змінювати.

Ну і, звичайно, який візит зараз без акцій. Наша акція біля Бундестагу з вимогою повного і негайного ембарго на купівлю російського нафти на газу стала найбільшою українською акцією у Німеччині.

Акція українців під німецьким Бундестагом

Головні новини Івано-Франківська і області в TELEGRAM

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: