fbpx

Моя негламурна пригода під заводом гламурних телефонів

Суспільство 21:54, 22.08, 2017

Всі, напевно, знають, що продукцію Apple роблять на заводах Foxxcon. І, мабуть, багато хто знає, шо один з основних таких заводів, де збирають айфони і айпади (а може, і ше шо, я не знаю), розташований в Шеньчжені.

Оскільки я тут, то не міг не поїхати й не подивитися на святе для мільйонів apple sheeps місце:) Довго збирався, і от нарешті…

Але оскільки я в Китаї вже більше як півроку, то знав, що ті промо-ролики, на яких в гламурній темряві гламурні роботи вирізають айфони з куска алюмінію, – не зовсім правда. Бо в Китаї не можна вірити своїм очам 😉

І я не помилився. Завод виглядає так само, як і сотні інших, менших фабрик Шеньчженя. Страшнувато. Зацвилі стіни (то клімат, тут усе в грибку), колючий дріт, купа робітників, в очах яких немає того щастя, що в очах apple sheeps… І всюди КПП, охорона. Всередину пройти – ніяк. Лише з айді працівника. Я читав, що багато хто намагався. Журналісти в основному. Фактично нікому не вдалось. Але я все одно спробував і пішов повз шлагбаум. 
Не прокатило. Охоронець догнав і почав мені говорити, що треба картку просканувати. Я прикинувся шлангом, показую йому картку від метро і йду далі. Не прокатило:) таки не пустив. Хоча я читав, що один журналіст умовив охоронця пропустити в туалет, а сам пішов по території гуляти. Але так нічого толком і не сфоткав.

Словом, охорона там працює. Недарма це один з найзакритіших промислових об'єктів світу. Зі своєю навіть поліцією.

Ну таке. Не пустили – то вирішив хоч навколо обійти. Але й тут не дійшов до кінця. Територія заводу здоровенна. Я йшов десь півгодини, зрозумів, що то ще багато, і забив. Нічого надзвичайного, думаю, не втратив. Але кілька цікавих кадрів зробив. Подивіться. Фотки з невеликими описами.

Розкажу трохи про фабрику. Кажуть, умови там жахливі. І не просто низькі зарплати і зміни по 12 годин. Бонуси за перепрацювання обіцяють, але не виплачують. Гуртожитки – як в наших СІЗО (з того, що я тут бачив, то, думаю, гірші), сморід там чомусь, як на смітнику. Всюди. Я сам відчув. І найгірше – це ставлення.

Колишні працівники розказують страшні речі. Їх там жорстоко принижують, привселюдно ображають, постійно психологічно давлять і так далі. Ну, в нас, я знаю, в мережі Алло теж таке практикують. І, впевнений, не лише там. Про них я просто знаю з першоджерел. Але на Foxxcon все дуже серйозно. Настільки, що періодично люди в знак протесту кидаються з дахів. Зверніть увагу на дахи на фотках – там майже всюди високі сітки, загнуті всередину. Щоб неможливо було перелізти. Це зробили після того, як в 2010 році було масове самогубство. Кажуть, 18 чоловік вбилися. Після того такі випадки теж траплялись, але вже не так масово. Та і сітки допомагають.

В минулі роки на фабриці працювали і жили до 450 000 людей. Під два Франика. А загалом в Китаї на Foxxcon працює близько 1,3 млн осіб. Джобс казав, що на таку кількість людей рівень суїциду нижчий, ніж в середньому по США. Ну, він ще той був чувак… Але скандал був світового масштабу, і відтоді таки трохи ситуація покращилась. Та й працівників стало менше в зв'язку з роботизацією.

Отака історія. Негламурна історія про найгламурніший телефон. Хоча фотки не найсенсаційніші, і 8 айфон я так і не побачив, але мені було цікаво. Весь район, який дуже відрізняється від мого, люди, новобудови, колючий дріт, сміття, сморід і усвідомлення того, що за кількасот метрів від мене їдуть по конвеєру тисячі айфонів і айпадів, мені сподобались. Цікава була пригода.

А ще я туди повернусь знову, бо Лонгхуа – єдиний район Шеньчженя, де є трамвай 🙂 Там ще є що пофоткати і про що розказати, хоч і добиратися мені туди більш як годину на метро або майже дві на автобусі. До Львова машиною – швидше:)

ПС: сфоткано і написано за допомогою IPhone SE:)

Facebook автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: