fbpx

Похід Мамонського рушення, або Звичайна комерційна війна

Політика 19:10, 18.05, 2014

Те, що отримало назву «АТО», набуло вигляду роздутої в часі і просторі антирейдерської операції. Комерційної війни зі всіма її ознаками та особливостями.

Сирійський божок Мамона, як відомо, не відрізняється войовничістю. Божество заможності, демон фінансової стурбованості прагне суспільної тиші. Війни, повстання та революції протипоказані вірним служителям Мамони. Проте в країні, звідки воїнський дух виганяли усім шаманським скопом, місце кшатріїв спорожніло. І коли ворог прийшов на поріг, прапор оборони опинився в руках торговців-вайш’їв та пролетаріїв-шудр.

Таке вже бувало у світовій історії. Іноді торговцям і пролетаріям вдавалось перемагати. Все залежало від типу війни. Торговці і пролетарії перемагають у революційних війнах і програють у регулярних. А ще має значення той час, за який торговцям і пролетаріям вдається сформувати свою військову еліту (так би мовити, протокшатріїв).

Взагалі, це дуже важливо: хто стоїть на чолі.

Критично важливо.

На чолі української посполитого рушення стали олігархи (бо решта розбіглась піднімати з бруківки більші, менші й зовсім дрібні уламки золотого «батону всевладдя»). Зрозуміло, що характер рушійних сил визначає характер війни. Те, що отримало назву «АТО», воленс-ноленс набуло вигляду роздутої в часі і просторі антирейдерської операції. Комерційної війни зі всіма її ознаками та особливостями.

Розберемо їх детальніше.

Перша особливість комерційної війни на Південному Сході України – вона нагадує айсберг. Нам показують лише «верхівку» війни: малозрозумілі переміщення військових, «зачищення» блок-постів (які оголошуються небуденними перемогами), відступи з вже захоплених міст, безглузді маневри бронетехніки на ранкових площах серед людей, що з похмілля ніяк не можуть второпати, що відбувається і головне – «на хріна?».

Нам не показують:

  1. хто і скільки платить за те, що БМП входять до міста N й, відповідно, хто й скільки платить за те, щоби ті БМП звідти забрались;
  2. як перерозподіляють впливи на галузі промисловості на Південному Сході і як це впливає на мінометні обстріли спальних районів перерозподілених заводів і фабрик;
  3. хто активізує натовп на одній вулиці і хто заспокоює такий самий натовп на сусідній;
  4. від кого реально отримують зарплату працівники правоохоронних структур і скільки зарплат вони отримують одночасно;
  5. куди і за скільки щезає охорона радарів та військових складів, коли до тих наближаються диверсанти;
  6. чому через «закритий» кордон переходять, перелазять, переїжджають всі, кому не ліньки, включно із синім броньованим «тигром» Жириновського,

ну, й ще зо два десятки подібних «непоняток».

Другою особливістю комерційної війни є те, що регулярні збройні сили виконують, здебільшого, ролі статистів, «терпіл», «картинки» для ЗМІ й цапів-відбувайлів для усіх охочих. Реально (й за реальні гроші) воюють приватні армії олігархів та найманці з боку їхніх опонентів.

Кількість цих приватних армій загрозливо зростає. Практично кожний український олігарх терміново формує свою персональну армію, яка захищає і захищатиме – в першу чергу – його інтереси. Всі згромадження «ветеранів», «козаків» та майданні сотні вже розібрані олігархами та підвладними їм політичними силами. До України летять, пливуть і їдуть професійні «дикі гуси війни», пропахлі лівійським димом, іракським порохом та сирійським газом. Обивателі ще не зрозуміли, що відбувається насправді, але експерти вже чітко окреслити тенденцію – Україна стає полем перманентної війни всіх проти всіх.

Власне, саме для утримання приватних армій (а зовсім не для інвестицій в напівздохлу економіку) до України спрямовуються фінансові потоки. В таборах на кордонах майбутньої «сірої зони» пачки стодоларових купюр перелітають з кишені до кишені, як зелені ластівки нової епохи. Все більшої ваги набувають «польові командири» – майбутні генерали, командуючі регіональними арміями. Вони ще скажуть своє слово. Мало не здасться.

Третя особливість комерційної війни – приватизація територій і перетворення їх на маленькі «корпоративно-феодальні» володіння. Фінансово-промислові лідери регіонів на очах стають всевладними князьками і царьками.

Вони вже сьогодні мало в чому залежать від центрального уряду. Завтра вони стануть повністю незалежними. Некоронованими монархами областей, аграрних і промислових кластерів. Володарями тіл і душ «маленьких» харківчан, херсонців, вінничан, закарпатців і т. п. Їм вже тепер практично пофіг, хто саме стане президентом «децентралізованої» країни. В тому плані вибори 25 травня мають радше ритуальний характер і (на жаль) майже нічого не вирішують.

Реальна влада вже перейшла в ті регіони, де сформовані консолідовані олігархічні еліти. Там, де вони поки що не сформовані (наприклад, в моїй рідній Івано-Франківській області), центральний уряд ще має шанси збирати податки з посполитих. Але й це, судячи з останніх сумних тенденцій, ненадовго. Адже, здається, єдиним дієвим аргументом «центру» залишились консолідовані іноземні кредити. Останні, як відомо, отаманам не довіряють. Принаймні вимагають посередників з ознаками легітимності.

І четверта особливість: в цій війні все, абсолютно все вирішують гроші. Недарма Барак Обама у відповідь на анексію Криму не оголосив священного походу проти агресора. Він сказав: Путін змушений буде ДОРОГО ЗАПЛАТИТИ. Такий лейтмотив. Москва буде платити. Київ буде платити. Ахметов заплатить. Коломойський платить вже. А в кінці ланцюжка виплат – ми з вами, дорогі платники податків і споживачі енергоносіїв. Ми заплатимо так, що нам і не снилось. Заплатимо за всіх і за все. Бо так завжди було, є і буде. Амінь.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: