fbpx

Як повернути Бурштинську ТЕС у державну власність

Економіка 15:38, 30.06, 2017

Придбавши Бурштинську ТЕС, компанія Ріната Ахметова взяла на себе певні інвестиційні зобов'язання. Однак не виконує їх. Це дає підстави вимагати повернення станції у державну власність.

У 2012 році Фондом державного майна України та Компанією Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД" (Республіка Кіпр) укладено договір купівлі-продажу майна за 1 932 100 тис. грн, який Кіпрська компанія мала заплатити за пакет акцій 45,103% статутного капіталу ПАТ "ЗАХІДЕНЕРГО".

Відповідно до п. 11 вказаного договору Покупець (Компанія Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД" (Республіка Кіпр)) повинен був виконати цілу низку інвестиційних зобов’язань. Сума зобов’язань не вказана, лише зазначено їх перелік.

З наданих на звернення народного депутата Юрія Дерев’янка відповідей стає очевидним порушення договору зі сторони Кіпрської компанії та невиконання нею інвестиційних зобов’язань.

Відповідно до листа від 04.06.2015 року №10-23-10179 Фонду держмайна у 2012-2013 роках Товариство, тобто "ДТЕК Західенерго", а не Компанія Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД" (Республіка Кіпр) виконало інвестиційних зобов’язань на суму 73 млн 728 тис. грн.

Відповідно до листа ПАТ "ДТЕК Західенерго" від 23.05.2015 №25/486, загальна сума інвестицій, здійснених ВП "Бурштинська ТЕС" ПАТ "ДТЕК Західенерго" (а не Кіпрською компанією Ахметова) у період 2012-2014 рр., становила 1,2 млрд грн.

Тобто, замість Компанії Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД" (Республіка Кіпр), яка була Покупцем частини акцій "ДТЕК Західенерго", інвестиційні зобов’язання на суму 1,2 млрд грн виконала ВП "Бурштинська ТЕС" ПАТ "ТЕК Західенерго", тобто українська компанія!

Той факт, що Кіпрська компанія Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД" не здійснювала іноземних інвестицій у ПАТ "ДТЕК Західенерго" у період з 2012 року по травень 2015 року, підтверджується листом ДФС України від 04.06.2015 року №1443/2/99-99-22-05-02-10:

Також зазначена інформація про відсутність інвестицій підтверджується листом Мінекономрозвитку від 15.06.2015 року №1399:

Тут варто звернути увагу на порядок утворення тарифу на виробництво електроенергії, який діяв для ПАТ "ДТЕК Західенерго" у зазначений період.

Положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого Указом Президента України від 10.09.2014 № 715/2014 (далі – Положення), НКРЕКП, яка відповідно до покладених на неї завдань встановлює ціни (тарифи) на електричну енергію, тарифи на її передачу та постачання тощо. НКРЕКП здійснює регулювання цін (тарифів) на товари (послуги) суб’єктів природних монополій в паливно-енергетичному комплексі України, керуючись принципами, визначеними чинним законодавством, головним з яких є принцип балансу економічних інтересів споживачів та виробників, їх товарів і послуг та забезпечення повного відшкодування споживачем економічно обґрунтованих витрат на виробництво, передачу та постачання електричної енергії.

Законом України "Про електроенергетику" передбачено ринкове формування тарифів на електричну енергію, тобто витрати (собівартість) + прибуток компанії.

Таким чином, "інвестиції" у розмірі 1,2 млрд грн, які виконала ВП "Бурштинська ТЕС" ПАТ "ДТЕК Західенерго» замість Кіпрської компанії Ріната Ахметова "ДТЕК ХОЛДІНГЗ ЛІМІТЕД", стали частиною витрат ПАТ "ДТЕК Західенерго" і були закладені у тариф, затверджений НКРЕКП як собівартість виготовлення електроенергії!

Тобто замість того, щоб за рахунок інвестицій Кіпрської компанії покращити та вдосконалити виробництво, зменшити кількість шкідливих викидів та ін., що призведе до збільшення ефективності виробництва та здешевлення електроенергії, ми отримали збільшення її вартості! Збільшення тарифу можна прослідкувати у вказаному вище листі ПАТ "ДТЕК Західенерго".

Замість Ахметова (його Кіпрської компанії) інвестиційні зобов’язання фактично виконали споживачі, тобто ми з вами, які оплатили їх у складі тарифу як частину собівартості виготовлення електроенергії.

Більше того, враховуючи той факт, що після покриття витрат на виготовлення електричної енергії (з урахуванням "інвестицій") тариф залишається високим, "ДТЕК Західенерго" отримує надприбуток, більша частина якого переходить до Кіпрської компанії Ахметова. Реальний розмір завданих збитків складає мільярди гривень, враховуючи обсяги проданої електроенергії.

Відповідно до п. 24 договору, у разі невиконання Покупцем зобов’язань щодо внесення інвестицій (грошових зобов’язань), визначених у 11 пункті договору, він сплачує на користь Продавця пеню у розмірі 0,1 відсотка від суми невиконаних зобов’язань. Крім того, відповідно до п. 28 договору, у випадку істотного порушення Покупцем свої зобов’язань, в тому числі інвестиційних, Продавець (Держава) має право ініціювати розірвання договору та повернення пакету проданих акцій, що ми пропонуємо негайно робити!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: