fbpx

Автору музики до пісні "Два кольори мої, два кольори" сьогодні мало виповнитися 85 років

Культура 22:59, 06.03, 2016

Цього року 6 березня відомому українському композитору, лауреату Шевченківської премії Олександру Білашу виповнилося би 85 років.

Олександр Білаш народився 6 березня 1931 року. Закінчив Київську консерваторію. В 1976-1994 роках очолював Київську організацію Спілки композиторів України. Автор патріотичних, ліричних, жартівливих пісень, романсів, пісень-дум, пісень-балад, опер "Гайдамаки", "Прапороносці", моноопер "Балада війни", "Сповідь білого тюльпана", цілої низки оперет, симфонічних творів, музики до багатьох вистав та кінофільмів. 

Але найвідомішою його піснею є "Два кольори мої, два кольори", слова до якої написав Дмитро Павличко. 

Пісня "Два кольори мої, два кольори" увійшла до однойменного альбому відомої американської співачки українського походження Квітки Цісик. Його вона присвятила "поривам нескореного українського духа і його безнастанним змаганням по обидвох боках океану. Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу". До речі, альбом записаний за 7 ночей на початку весни 1989 року і став першим українським альбомом, який був повністю записаний у цифровому форматі.

Помер Олександр Білаш 6 травня 2003-го, на 72-му році. Похований на Байковому цвинтарі в Києві.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: