fbpx

Бюджет Івано-Франківська у 2015 році може зрости на 39 мільярдів гривень

Економіка 17:11, 01.10, 2014

У рамках Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні робоча група при Мінрегіоні підготувала законопроекти щодо бюджетної децентралізації, які передбачають внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів України.

Про це повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода.

Законопроектами, зокрема, пропонується формування та затвердження місцевих бюджетів незалежно від державного бюджету, отримання освітньої, медичної субвенції на забезпечення окремих державних програм, розширення дохідної бази місцевих бюджетів тощо.

Приміром, передбачається передача з державного бюджету плати за надання адміністративних послуг, збільшення відсотка зарахування екологічного податку з 35 до 80%, у тому числі до обласних бюджетів – 55%, сільських, селищних, міських бюджетів – 25%  та бюджету міста Києва – 80%.

За новими нормативами податок на доходи фізичних осіб у бюджетах міст обласного значення і районів складатиме 60%, обласних бюджетах – 15%, бюджеті м. Києва – 25%. Податок на прибуток підприємств приватного сектору економіки в обласних бюджетах становитиме 10%.

Пропонується також запровадження з 2015 року збору з роздрібного продажу підакцизних товарів за ставкою до 5% вартості реалізованого товару замість збору за виноградарство, садівництво та хмелярство, який надходитиме до місцевих бюджетів.

З 2015 року також пропонується включення до оподаткування комерційного нерухомого майна.

Крім того, передбачено встановлення нової системи вирівнювання за закріпленими загальнодержавними податками на прибуток та на доходи фізичних осіб – залежно від рівня надходжень на одного жителя. 

Решта платежів вирівнюванню не підлягають і залишаться в повному розпорядженні місцевих бюджетів. 

Впровадження таких змін, за словами В’ячеслава Негоди,  сприятиме забезпеченню місцевих бюджетів достатніми надходженнями, стимулюватиме місцеві органи влади до залучення додаткових надходжень та розширення бази оподаткування. За попередніми підрахунками, зростання ресурсу місцевих бюджетів у 2015 році складе близько 39 млрд гривень. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: