fbpx

"Доки пам'ятника не було, я ставила свою свічку під стіну синагоги", – донька страченого націоналіста Олекси Маланюка

Суспільство 07:12, 29.04, 2015

На виконкомі в Івано-Франківську обговорили долю вулиці Страчених націоналістів. Святе для городян місце відстоювали передовсім націоналісти, члени ОУН-УПА та їхні нащадки.

Серед інших на виконком прийшла Оксана Маланюк, донька Олекси Маланюка, одного зі 27 страчених нацистами у листопаді 1943 році під стінами синагоги українських націоналістів.

Олексу Маланюка розстріляли в 24 роки. Його доньці в той час було всього два тижні

“Я щиро вдячна за пам’ятник. Доки цього пам’ятника не було, я ставила свою свічку під стіну синагоги”, – розповіла пані Оксана.

За її словами, очевидці події пам’ятають, що вся площа біля синагоги після розстрілів була в крові. Змивали цю кров два тижні і не могли змити, каже жінка.

Родина Олекси Маланюка досі не знає, де тіло страченого українського патріота. Якийсь час вважалося, що розстріляних закопали в братській могилі на єврейському цвинтарі. Пізніше, коли товариство “Меморіал” знайшло масові поховання в Чорному лісі, припустили, що їх поховали там. Остання версія – в Павлівці. Але останки не досліджувалися, тому достеменно невідомо, де саме упокоїлися страчені націоналісти. Саме тому місце розстрілу залишається єдиним місцем, де родичі можуть висловити свої почуття і вшанувати пам’ять загиблих. Відтак, воно для них є священним.

“Я низько кланяюся чоловікові, який на тому місці посадив дерева – 10 за числом стовпів, до яких прив’язували і вбивали українських націоналістів. Його родина буде благословенна до кінця днів своїх, бо він поставив 10 пам’ятників”, – вважає Оксана Маланюк.

Жінка вважає, що люди, які паркують машини і облаштовують літні майданчики на цьому місці, чинять наругу.

“У цьому світі нікого не треба боятися, крім Господа Бога. Бо що зробите людям довкола, то віддасться вашим дітям. Що би ви не робили, знайте, що ви працюєте на своїх дітей, – проводить паралелі дочка страченого. – Я розумію, що цей тато торговий майданчик для дитини спорудив, щоби вона мала копійку, щоби вона заробила, і не думає, що це робиться на крові і що ця дитина може дуже тяжко розплатитися за це, і цілий його рід, ціла родина”.

“Не робіть кривди нікому. Як можете допомогти – допомагайте,  закликає вона.  Бо добро завжди повертається і зло повертається. Не думайте, що ви комусь, тим людям допомагаєте, ви помагаєте своїм дітям”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: