fbpx

Екс-губернатору Миколі Палійчуку закинули, що він під приводом реставрації приховує архів УПА

Політика 16:12, 02.06, 2015

Директор обласного музею визвольної боротьби Ярослав Коретчук публічно закликав Миколу Палійчука відкрити архів УПА науковцям.

На круглому столі "Архів УПА села Пістинь: національно-історичні паралелі", який сьогодні відбувся у Франківську, директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери (колишній музей визвольних змагань Карпатського краю) Ярослав Коретчук закинув колишньому голові ОДА Миколі Палійчуку, що той уже другий рік утримує в себе архів УПА і не відкриває його науковцям та громадськості.

"Маємо проблему. Один з бідонів з архівом УПА знаходиться в екс-губернатора Миколи Палійчука. Він уже другий рік їх реставрує. І їх ніхто не бачив. Пора би вже науковцям показати ці документи, а не тримати їх у себе. У Львові є хороші реставраційні майстерні, які роблять реставрацію за кілька місяців", – сказав пан Коретчук. 

За його словами, у Миколи Палійчука знаходиться один із 4 бідонів з архівами УПА, що їх знайшли на Тернопільщині. 

"Тільки протягом останнього місяця в Україні знайшли 3 бідони з документами українського підпілля – один на Франківщині і два на Львівщині. Загалом у Львівській області від часу незалежності виявили 6 таких знахідок. А на Івано-Франківщині  сім, якщо не враховувати тих, що потрапили до рук "чорних археологів",  повідомив директор музею. 

Науковцям відомо про три архіви УПА, які були знайдені "чорними археологами" на Прикарпатті. "Більша частина документів пішла на ринок і була успішно продана. Решта  розбазарені, розтягнуті",  зазначив пан Коретчук. 

Микола Палійчук презентував документи часів УПА, знайдені на межі Франківської та Тернопільської областей, як кандидат-мажоритарник у народні депутати в жовтні 2012 року. Тоді журналістам педставили "Список упавших героїв-революціонерів", в якому перелічені вояки УПА, які загинули при виконанні своїх обов’язків.

"На межі Тернопільської та Івано-Франківської областей селяни віднайшли бідон, в якому були документи про життя людей у п’яти районах Тернопільської області. В них описані події кінця 40-х – початку 50-х рр. минулого століття, дуже багато життєвих історій. Думаю, що з цього матеріалу буде багато користі",  розповів тоді Палійчук.

І повідомив, що частина матеріалів вже передана в музеї.

 

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: