fbpx

Франківчанка, яка спробувала влаштуватися в реформовану патрульну службу, наштовхнулася на бюрократичні перепони

Суспільство 16:39, 05.04, 2015

Мешканка Івано-Франківська Младена Качурець вирішила стати сумлінним правоохоронцем, подала документи, пройшла необхідні тести та співбесіду, але на фініші новітнього відбору її застопорила стара і звична бюрократія.

Набір у нову патрульну службу МВС триває з січня. Проект експериментальний, його наразі запроваджують лише у Києві. Передбачають, що патрульна поліція візьме на себе частину функцій Державтоінспекції, яку ліквідують, та МРЕВ. Влаштуватися у реформовану службу спробувала юрист і громадський активіст з Івано-Франківська Младена Качурець, пише газета Галицький кореспондент.  

Вимоги її не лякали, заявку подала відразу, відповідь прийшла швидко. Спершу була перевірка фізичної підготовки, військово-лікарська комісія, потім психологічний тест, співбесіда. Серед кандидатів найбільше виявилося студентів, чимало дівчат та зовсім трохи екс-правоохоронців. Після перших етапів відбору почали з’являтися нові вимоги, а коли жінка пройшла психологічний тест, їй дали чергову цидулку із довгим переліком документів, які треба представити.

"Я була вражена. По-перше, потрібно дуже багато часу, щоб їх зробити. По-друге, не зрозуміло, яким чином це стосується професійних якостей кандидата. Адже в списку були документи (паспорти з пропискою, свідоцтва про народження) моїх і чоловікових родичів, також вимагали моє свідоцтво про одруження, батьків та сестри, їхні ідентифікаційні коди. Більше того, потрібно було принести документи про середню, вищу освіту, копії трудових книжок, побутову характеристику з ЖЕКу, відгуки від сусідів за місцем проживання, сусідів за місцем реєстрації, співробітників за місцем останньої роботи, зі школи й університету", – розповідає жінка.

Каже, що втомилася все це перераховувати, не те що їздити за довідками. Адже вона народилася в Луцьку, навчалася у Києві, з чоловіком проживає в Івано-Франківську, а зареєстрована у Надвірнянському районі. Для чого їй збирати стільки інформації, якщо вона пройшла експертні відбори, жінка не розуміє.

Юрист впевнена, що деякі претенденти через надмірну бюрократизацію можуть просто втратити бажання брати у цій справі участь.

Кандидат юридичних наук Олександр Банчук, який працює у спеціальних комісіях, що проводять співбесіди з кандидатами у нову патрульну службу, вважає паперову тяганину радше недопрацюванням, ніж свідомим затягуванням реформ. За його словами, постанова про нову патрульну службу не стосується змін у законі. Це внутрішні документи, вони офіційно не зареєстровані та, можливо, не опубліковані, тому повідомити, хто саме вимагає численних довідок, він не може.

Більше про спробу франківчанки долучитися до реформи в МВС читайте у статті Бюрократичний тромб у тілі реформи.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: