fbpx

Франківці почистили береги Бистриці в Пасічній – визбирали скло, "бульбулятори" і шприци. ВІДЕО

Стиль життя 07:10, 22.03, 2015

Кілька причепів сміття визбирали під час вчорашнього суботника в мікрорайоні Пасічна ініціатори прибирання берегів річки Бистриця Солотвинська в Івано-Франківську.

Акцію "Зробимо місто по-європейськи чистим" провели вчора "Елекс" і друзі. До групи програмістів долучилися франківці, серед них була представниця КУРСу.

Короткий репортаж з акції опублікував на "Вордпрес" один з активістів під ніком MAR-21, програміст у житті Андрій Лундяк.

"Важливо те, що є в місті небайдужі люди, які здатні підняти свої … ммм моральні та життєві принципи на вищий рівень, і, замість того щоб ніжитись в суботньому ліжечку, можуть поприбирати і зробити щось корисне для міста", – пише він. 

Важливо те, щоб мала когорта людей показала тренд руху до кращого рівня чистоти в місті, до кращого ментального рівня людей в місті, і як наслідок  щоб більше людей хотіли це робити. 

"Важливо не те, що кому то було пофіг, той і далі буде смітити, а важливо те, щоб найшлась хоча б одна людина, яка після нашої акції задумалась і почала поводитись по-новому, по-європейськи", – пояснив франківець.

"Ми ніяку компанію і нікого зокрема не рекламували і не рекламуємо. А якщо і рекламуємо, то адекватне ставлення до природи, і показуємо своїм прикладом, що можна зробити самому, а не “хникати” і шукати винних у державній владі чи шукати винних у сусідів",  повідомив він. 

"Є тільки одна надія, що такий тренд пошириться, і заразний паразитизм байдужості пропаде, а появиться новий паразит чистоти, і тоді місто та держава загалом стануть дійсно по-європейськи чистими. І не тільки фізично, а й ментально",  відзначив MAR-21.

Що стосується власне прибирання, активіст поділився такими емоціями та спостереженнями. 

"Уявіть собі річка тече, каміння, і тут буквально 2 метри від води, за каміннями,СКЛАД склотари – битого при чому скла від пляшок різного калібру та пляшок від енергетиків. Це все виглядало якби люди туди скидали склотару і ще й притоптували, били пляшки, щоб там більше сховати було. Було там і просте скло, що мене ще більше здивувало – ЯК ТАК? Напевно, робився якийсь ремонт, і що? вони винесли сміття/скло до річки? Де тут логіка нормальної людини? Найбільше мене здивував звук, точніше усвідомлення того, що ТАКА КУПА СКЛА і біля води. Отож я з-під тих камінь викопав 4 мішки скла. А перша ж повінь  і то скло могло піти по річці, і потім люди будуть успішно купатись в склі, і згадувати чиюсь маму, хто то скло туди кинув",  розповів він.

"Для довідки – я не курю. Але що мені впало в погляд, то в смітті дуже багато бульбуляторів та інших засобів для куріння. Знайомі навіть знаходили шприци та демидрол. Нє, ну покурив, ну віднеси в смітник то приладдя, не будь свинею. Отож констатуємо факт – 2015 рік, українська молодь (а може, й старші), ще далі “бавляться в життя”. Ніхто не хоче піднімати якість національності “УКРАЇНЕЦЬ”, ніхто не хоче піднімати державу “УКРАЇНА”. Всі хочуть забутись, задурманитись, втекти від реальності, і будь що буде. Ось що страшно…" – помітив і відзначив молодий чоловік.

 

За його словами, це не єдина екоакція, яку у Франківську зробили програмісти. 

В планах, серед іншого – спробувати об’єднати зусилля всіх подібних організацій у Франківську. А також заручитися підтримкою знайомих депутатів ВРУ, які "штовхатимуть" закони, що передбачають відповідальність за засмічення довкілля і запроваджують переробку відходів.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: