fbpx

Головний архітектор Франківська дозволив замінити автентичні дерев'яні вікна на пластикові у пам'ятці архітектури

Суспільство 18:19, 15.07, 2016

Власник пам'ятки архітектури місцевого значення, що на вулиці Шопена, 1 в Івано-Франківську, має письмовий дозвіл на ремонтні роботи від управління архітектури міста.

КУРС писав, що 13 липня на вулиці Шопена, 1 в 112-річному будинку дерев’яні вікна почали замінювати на пластикові. Того ж дня франківська активістка Марія Козакевич звернулася в мережі до ректора ІФНТУНГ Євстахія Крижанівського з вимогою припинити заміну дерев’яних вікон в будинку.

Будівля на вулиці Шопена, 1 збудована 1904 року і є пам'яткою архітектури місцевого значекння – №404-іф у зведенні пам'яткок.  

Нині в ній розміщується один з навчальних корпусів Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. А навчаються там студенти кафедри теорії економіки та управління ІФНТУНГ.  Як повідомила "Репортеру" директор господарського комплексу університету Анна Василів, ремонтні роботи погоджені з головним архітектором Дмитром Нижником.

"У травні в нас була інспекція з архітектури і погоджувальна рада, – розповідає Анна Василів. – Архітектура надіслала університету дозвільного листа на ім’я ректора Євстахія Крижанівського про те, що ми можемо замінити дерев’яні вікна на пластикові. Вікна старі, прогнилі, є тепловтрати, від яких будівля руйнується. В аудиторіях – холодно. А оскільки ми маємо вчити там студентів, вони просто не можуть витримувати цього холоду. Зідно з санітарними нормами, ми маємо дати  +18 градусів".

Анна Василів стверджує, що лист з дозволом управління архітктури завізований головним архітектором міста. І роботи ведуться з дотриманням всіх архітектурних норм.

"Ні сантиметра вліво чи вправо, – додає Анна Василів. – Як були там білі дерев’яні вікна, то ми такі ж білі робимо пластикові, з таким самим дизайном. Нічого без дозволів ми не робимо і у фасаді теж нічого не змінюватимемо. Але зрозумійте, що ми мусимо забезпечити дітям належні умови навчання".

Що ж до автентичних дерев’яних вхідних дверей, які ще раніше замінили на пластикові, то їх реставрація університету не по кишені.

"Двері зняли років вісім тому. І так само, як двері були коричневими, ми так коричневі двері і поставили. Їх замінили теж через тепловтрати. На реставрацію старих дверей потрібно понад сто тисяч гривень. Двері зберігаємо так, як вони були зняті", – стверджує головний господарник.

Порушенням закону "Про охорону культурної спадщини" назвав таке рішення управління архітектури Івано-Франківська архітектор Ігор Панчишин: 

"Якщо управління архітектури видає такі папери, то це означає, що це порушення закону і свідоме пошкодження пам'ятки",  вважає Панчишин і наводить відповідні статті закону. 

Стаття 22. ЗУ "Про охорону культурної спадщини"  Заборона знесення, зміни, заміни пам'яток та порядок їх переміщення (перенесення):

Пам'ятки, їхні частини, пов'язане з ними рухоме та нерухоме майно забороняється зносити, змінювати, замінювати, переміщувати (переносити) на інші місця.

Стаття 24. Утримання та використання пам'яток:

1. Власник або уповноважений ним орган, користувач 
зобов'язані утримувати пам'ятку в належному стані, своєчасно провадити ремонт, захищати від пошкодження, руйнування або знищення відповідно до цього Закону та охоронного договору. 

2. Використання пам'ятки повинно здійснюватися відповідно до режимів використання, встановлених органами охорони культурної спадщини, у спосіб, що потребує якнайменших змін і доповнень 
пам'ятки та забезпечує збереження її матеріальної автентичності, просторової композиції, а також елементів обладнання, упорядження, 
оздоби тощо. 

4. У разі виникнення загрози для збереженості пам'ятки її власник або уповноважений ним орган, особа, яка набула права володіння, користування чи управління, зобов'язані негайно повідомити про це орган охорони культурної спадщини обласних, районних державних адміністрацій та орган місцевого самоврядування, на території 
якого розташована пам'ятка.

Охоронних договорів з власниками пам'яток місцевого значення пам'яткоохоронною службою Франківська не укладено. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: