fbpx

Івано-Франківська міська спілка політичних спецпоселенців сталінських репресій сьогодні відзначає 20-річчя

Суспільство 07:43, 17.05, 2014

Часи сталінських репресій зачепили Прикарпаття. Сьогодні колишні переселенці обмежені увагою органів міської влади.

Колишні спецпоселенці — це ті, хто цілими сім'ями в часи сталінської епохи (до і після ІІ Світової війни) з політичних мотивів, як посібники УПА та підпілля, були заслані на каторгу у найвіддаленіші кутки колишнього СРСР. Колись по місту їх налічувалось близько двох тисяч, в області — близько 50 тисяч, а в державі — близько 500 тисяч. Під час вивезення на чужину загинуло понад 80 тисяч людей, а всього вивезли з Прикарпаття 250 тисяч осіб. Репресії почалися 1939 року, перші сім'ї з теренів Прикарпатського краю були вивезені 10 лютого 1940 року.

Голова Івано-Франківської міської спілки політичних спецпоселенців сталінських репресій Ярема Терешкун зазначає: "З настанням незалежності ми об'єдналися у спілку для встановлення політичної та соціальної справедливості щодо себе. Дечого ми добилися у місцевої влади — незначних пільг. От і все! Своїми силами збудували в місті символічну могилу загиблих на чужині, засипали котлован майбутньої площі під садівництво. Давніше —посвятили місце для майбутнього встановлення пам'ятника, якого нема й до сьогодні. Влада чомус, чинить нам перепони, нічим не допомагає, не виконує Укази президентів, не ухвалюють нового закону, хоча ми надсилали свої клопотання до Києва, житлом нікого не забезпечують, хоча до депортації воно в усіх було, конфісковане майно не відшкодовують, доплат до пенсій ми не маємо. Окрім цього, місцева влада навіть не бажає виділити нам землю для будівництва житлового будинку власними силами, нехтуючи клопотання області і депутатських комісій. А нещодавно міське керівництво вигнало нас з офісу, який ми займали по вул. Грюнвальдській, віддавши землю під будівництво".

Зазначимо, Івано-Франківську міську спілку політичних спецпоселенців сталінських репресій було засновано 1994 року. З нагоди ювілею відбудеться концерт мистецьких колективів у ТЦ "Велес" на вул. Вовчинецькій о 14 год. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: