fbpx

Комісія не прийняла жоден з проектів пам'ятника Івану Павлу ІІ

Суспільство 15:55, 04.07, 2014

В МВК відбувся конкурс на визначення переможця ескізних проектів пам'ятника Папі Римському Івану Павлу ІІ в м. Івано-Франківську.

Департамент містобудування та архітектури виконавчого комітету міської ради оголосив конкурс 29 травня 2014 року, заявки приймали до 27 червня. До участі допускались фахівці (художники, скульптори, архітектори), у доробку яких є не менше двох реалізованих або запроектованих робіт. За перемогу змагалися три проекти пам’ятника. Один проект представив авторський колектив Назара Морозка та Володимира Ільківа, два інші запропонував скульптор Борис Данилюк.

Місце для спорудження пам’ятника Папі Римському вибрано на розі вулиць Івана Павла ІІ та Миру в обласному центрі. 

Після презентацій конкурсне журі кінцеве рішення так і не прийняло. Роботи відправили на доопрацювання, адже їм бракує цілісності та єдності концепції.

"Перед тим як виконувати вже саму скульптуру, треба перед собою поставити ціль, мету чи гасло. Це те, від чого потрібно було відштовхнутись: десь прочитати Папу Івана Павла ІІ, пережити це, відчути гасло його життя, а тоді вже пробувати робити довколо нього середовище і цілісний образ. В усіх скульптурах бракує цілісності з урахуванням середовища, у якому пропонується встановити пам'ятник. Це середовище має працювати на пам'ятник в єдиному комплексі і окремо вони розглядатися не можуть",  зазначив головний архітектор міста Володимир Гайдар.

Тож вже доопрацьовані роботи вирішили розглянути ще раз через місяць.

Зазначимо, що очолювати конкурсне журі мав міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, але у зв’язку із поїздкою на Схід України, комісію очолив заступник міського голови Михайло Верес.

Довідково:

Папа Іван Павло ІІ – Святий Католицької Церкви, 264-й Папа Римський, перший в історії Папа-слов’янин, 6-й суверенний голова міста-держави Ватикан, римо-католицький польський єпископ, єпископ-помічник Кракова, а пізніше архієпископ-митрополит Краківський і кавалер Ордену Білого Орла. 2 липня 2013 року спеціальна комісія Ватикану визнала його святим. 27 квітня 2014 року папу Івана Павла II разом з іншим папою Іваном ХХІІІ офіційно проголосили святими на площі Святого Петра у Ватикані.

На Прикарпатті пам’ятники Папі Івану Павлу ІІ вже є в селищі Більшівці Галицького району та в місті Надвірна. Окрім цього, у Коломиї засновано християнський дитячий садочок ім. Блаженного Папи Римського Івана Павла ІІ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: