fbpx

Компанія бізнесмена Олега Бахматюка заборгувала Франківській міськраді понад 800 тисяч гривень

Суспільство 14:03, 06.11, 2014

"Карпатська нафтова компанія", яку пов'язують з прикарпатським мільярдером Олегом Бахматюком, заборгувала Івано-Франківській міській раді більше 800 тисяч гривень.

Івано-Франківська міська рада звернулась до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Карпатська нафтова компанія" про стягнення 809 901, 82 гривень заборгованості з орендної плати за землю.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов’язань по договору оренди землі. Зокрема, позивач зазначив, що при складанні розрахунку орендної плати відповідачем не враховано коефіцієнт індексації грошової оцінки земель, внаслідок чого виникла недоплата орендної плати до міського бюджету на підставі договору оренди землі.

Відповідач проти позову заперечив, пояснив, що зміни щодо орендної плати не вносилися до договору, отже орендна плата за землю сплачувалася відповідно до умов договору.

20 квітня 2007 року ТзОВ "Карпатська нафтова компанія" уклала з Івано-Франківською міською радою договір оренди земельної ділянки терміном на 10 років. За умовами договору, міськрада надала в оренду "Карпатській нафтовій компанії" земельну ділянку площею 9,4064 га для будівництва і обслуговування багатоквартирних житлових будинків із закладами громадського призначення по вул. Національної Гвардії, 14-б. Нормативно грошова оцінка земельної ділянки становила 8 794 451,39 гривень.

У червні 2011 року міська рада затвердила матеріали нормативної грошової оцінки земель, яка набирала чинності з 1 січня 2012 року. Відповідно до витягів з технічної документації нова нормативна грошова оцінка на земельну ділянку площею 9,4064 га, яка передана в оренду відповідачу, зросла до 22 211 725, 50 гривень. Відповідно до розрахунків розміру орендної плати протягом 2012-2013 років "Карпатська нафтова компанія" заборгувала міській раді за користування земельною ділянкою 809 901,82 гривні.

Суд визнав безпідставним заперечення відповідача про необхідність внесення змін у договір оренди землі для стягнення заборгованості по орендній платі.

"Дане твердження відповідача є безпідставним, оскільки нормативно грошова оцінка земель у відповідності до чинного законодавства є основою для визначення розміру орендної плати, а зміна нормативно грошової оцінки земельної ділянки є підставою для перегляду розміру орендної плати", – йдеться в рішенні суду.

Так, господарський суд задовольнив позов міської ради і зобов’язав ТзОВ "Карпатська нафтова компанія" сплатити 809 901, 82 гривень заборгованості з орендної плати за землю. Крім того, підприємство має заплатити 16 198 гривень судового збору.

Нагадаємо, "Карпатська нафтова компанія" викупила кілька об’єктів  в Івано-Франківську у "Прикарпатської фінансової компанії", в тому в числі і палац Потоцьких. Обидві компанії пов’язують з прикарпатським мільярдером Олегом Бахматюком.

"Прикарпатська фінансова компанія" у 2004 році в Івано-Франківську отримала колишнє майно військових згідно з договором міни, укладеним з Міністерством оборони. Зокрема, за цим договором, у 2004 році Міноборони передало компанії Бахматюка сім об’єктів, серед яких палац Потоцьких, Будинок офіцерів, військове містечко №13 та інші. Загальна вартість військового майна становила 5 554 392 гривень. Водночас на баланс Міністерства оборони від "ПФК" перейшло 75 квартир, загальною вартістю 5 555 611 гривень. У 2005 році Генеральна прокуратура порушила кримінальні справи проти чиновників Міністерства оборони за перевищення своїх повноважень під час приватизації військових містечок в Івано-Франківській області.

Ділянка, за яку "Карпатська нафтова компанія" недоплатила орендну плату міській раді, розташована в межах колишнього військового містечка – між вул. Коновальця, Нац. Гвардії і Сорохтея. Підприємства Олега Бахматюка спільно з компанією "Майодот-І" планували звести на цій території надсучасний міський квартал – житлові будинки, два дитсадки, школу, підземні паркінги тощо. Кошторис проекту сягав 500 млн. дол. у 2008 році заклали наріжний камінь, провели частину комунікацій. Однак грандіозні плани зупинила фінансова криза, від якої в Івано-Франківську найбільше потерпіла саме будівельна галузь. 

Так мав виглядати новий мікрорайон (фото з сайту skyscrapercity.com): 

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: