fbpx

Медики закликають населення раз на рік проходити профілактичний медогляд

Здоров'я 16:18, 03.09, 2014

Протягом останніх років лікарі акцентують увагу на тому, що хворобі потрібно запобігати. Особливого значення набувають профілактичні огляди у медичних закладах, які варто проходити хоча б один раз на рік.

Медичні працівники умовно поділяють усе населення на організоване і неорганізоване. Існують обов’язкові профогляди, які регламентовані постановами Кабміну та законами про охорону праці. Вони стосуються певного контингенту людей, які працюють у шкідливих чи спеціальних умовах праці і потребують обов’язкового проходження профоглядів один-два рази на рік. За них відповідають працедавці, а контролюючі органи перевіряють дотримання чинного законодавства щодо попередніх чи періодичних профоглядів.

Проте на сьогоднішній день є багато людей, які не працюють або працюють, але офіційно на роботі не зареєстровані, тобто неорганізоване населення. І саме такі люди повинні усвідомити важливість проходження періодичних медичних оглядів.

"Проходити профогляди нас заставляє життя, оскільки дуже важливим є виявлення захворювань на ранніх стадіях. Чим раніше буде виявлено захворювання, тим швидше можна його подолати, уникнути ускладнень і незворотніх процесів, які можуть привести до інвалідності або смерті", – розповідає головний лікар міської поліклініки №4 Таїсія Єрєміна.

Справжньою епідемією сьогодення є хвороби системи кровообігу – інсульти та інфаркти. Великою мірою виникнення цих загрозливих для життя захворювань пов’язано з артеріальної гіпертензією. Тому для виявлення підвищеного тиску в поліклініці працює кабінет долікарського прийому, у якому кожний відвідувач може виміряти артеріальний тиск.

У зв’язку з тим, що люди не вміють правильно харчуватися, виникають захворювання обміну речовин – ожиріння, цукровий діабет, тощо. Для раннього виявлення цукрового діабету всім, хто вперше звернувся в поліклініку, лікар дає направлення в лабораторію для визначення рівня цукру в крові.

Також багато говорять про онкологічні захворювання, лише на базі міської поліклініки №4 в минулому році було виявлено 168 онкозахворювань, в тому числі і в стадії занедбаності. Якщо б ці пацієнти регулярно проходили медогляд, усі ці хвороби можна було своєчасно виявити та провести лікування.

Особливу увагу лікарі приділяють онкозахворюванням візуальної локалізації, коли людина самостійно може виявити у себе хворобу – це поява новоутвору на шкірі, в ротовій порожнині, ознаки захворювання прямої кишки, ущільнення в грудній залозі. В такому разі пацієнт повинен терміново звернутись в лікувальний заклад. Онкологічні захворювання не є вироком, вчасно виявлене та проліковане онкозахворювання дає 100% виліковування.

Тому лікарі закликають не проводити лікування самостійно народними методами, а тим більше не прислухатися до реклами по телебаченню. Доволі часто у ЗМІ рекламують ліки, які знімають біль, при цьому не пояснюючи, що потрібно спочатку прийти до лікаря і вияснити причину цього болю.

Великою є також проблема захворюваності на туберкульоз.  Його виявляють як в ранній стадії, так і у фазі деструкції, яка вкрай небезпечна для оточуючих. Тоді як симптоми виникнення туберкульозу прості. Схуднення, кашель, який триває понад місяць, постійна температура, слабкість, пітливість – це ті ознаки, при яких одразу ж треба йти до лікаря.

"Усе починається з реєстратури, її працівники повинні запропонувати пацієнту пройти мінімум обстежень – флюорографію, вимірювання тиску в кабінеті долікарського прийому. Якщо пацієнт жінка – то вона має пройти огляд гінеколога, якщо чоловік віком понад 35 років – огляд лікаря-проктолога або хірурга, щоб перевірити пряму кишку. Про необхідність такого профогляду нагадують працівники реєстратури для того, щоб на прийом до лікаря пацієнт прийшов уже з мінімальним обстеженням", – наголошує Таїсія Єрєміна.

Кожен має усвідомити, наскільки важливо хоча б один раз на рік приділити увагу своєму здоров’ю. В 50% початок захворювання можна виявити за змінами у крові, хоча людина ще не має ніяких скарг. Тому так важливо періодично здавати аналіз крові і перевіряти рівень лейкоцитів, шое, гемоглобіну, обов’язково – рівень цукру в крові.

Існують так звані повікові карти, згідно з якими, відповідно до віку, людина має проходити певні лабораторні обстеження та консультацію спеціалістів. Обов’язково і незалежно від віку варто обстежуватися у терапевта або сімейного лікаря хоча б один раз на рік. Також хоча б один раз на рік потрібно робити флюорографію. Для цього обстеження взагалі не потрібне направлення лікаря. Щорічно кожна жінка повинна бути оглянута гінекологом.

За ініціативи головного лікаря міста Тараса Масляка, в Івано-Франківську декілька років поспіль проводять акцію "Бережіть своє здоров’я”, яка спрямована, в першу чергу, на тих мешканців міста, які через надмірну зайнятість на роботі або через похилий вік не мають часу та можливості пройти планове обстеження у поліклініці.

У різноманітних мікрорайонах міста працюють виїзні медичні бригади, організовано мобільні медичні пункти, на яких працюють дільничні терапевти та медичні сестри поліклінічних закладів міста. Вони проводять вимірювання артеріального тиску та маси тіла жителів міста. Тут також можна зробити флюорографічне обстеження, пройти анонімне тестування на ВІЛ швидкими тестами.

Усі ці нескладні обстеження можуть допомогти виявити хворобу на ранній стадії і вчасно її пролікувати. Лікарі закликають усіх хоча б раз на рік прийти до поліклініки та пройти медичний огляд. Варто дбати про своє здоров’я та не легковажити простими методами запобігання хворобі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: