fbpx

Міністр оборони буде цивільним, – Полторак розповів про реформу Збройних сил України

Суспільство 11:02, 04.07, 2016

Міністр оборони України Степан Полторак розкрив деталі прийнятого нещодавно Стратегічного оборонного бюлетеня.

Він зазначив, що згідно з документом до кінця 2018 року буде завершено реформування Міністерства оборони і забезпечено демократичний цивільний контроль над Збройними Силами, пише НВ.

"Міністр оборони та його заступники будуть цивільними особами", – сказав Полторак.

Глава оборонного відомства додав, що до 2020 року буде завершено реформування Збройних Сил і повинна бути досягнута максимальна сумісність української армії з силами НАТО.

Паралельно буде йти реформування Генерального штабу об'єднаного оперативного штабу, видів збройних сил, оперативних командувань. Завершиться все це реформуванням найнижніх органів управління – у бригадах і в полках.

"І в результаті наші солдати, наші командири, офіцери, та й будь-який орган військового управління за структурою, системою забезпечення, підготовки, за порядком прийняття рішень  все це буде відповідати стандартам, які існують у країнах Альянсу",  підкреслив Полторак.

Наступним кроком він назвав реформування Збройних Сил в цілому  до 2020 року, а також завершення реформування Генерального штабу. "У першу чергу він (Генштаб) має бути переформатований до J-структури, яка існує у всіх країнах Альянсу",  розповів міністр оборони.

Він пояснив, що J-структура  це прийнята в арміях країн НАТО система управління збройними силами, їх забезпечення і організації. "Вона дає можливість швидко і правильно приймати рішення", – підкреслив Полторак. Міністр зазначив, що колишня структура Збройних Сил не давала можливості швидко приймати рішення.

"Ось для прикладу. У міністерстві оборони рішення раніше мав право приймати єдиний чоловік  міністр. У структурі працювало 770 співробітників, вони щодня готували документи, які направляли міністру. Як можливо взагалі ефективно приймати рішення при такому розподілі?"  розповів глава Міноборони.

Щоб вирішити цю проблему, зазначив Полторак, чисельність персоналу Міністерства оборони скоротили більш ніж на 200 чоловік і перерозподілили функціональні обов'язки. "Я свої повноваження віддав заступникам, на департаменти. Вони зараз за своїми напрямками швидко приймають рішення",  розповів Полторак.

При цьому він уточнив, що стратегічні рішення приймає міністр, а тактичні, які забезпечують життєдіяльність, пересування особового складу, приймає той керівник, який відповідає за цей напрямок діяльності.

Нагадаємо, РНБО України схвалила Стратегічний оборонний бюлетень країни. 6 червня документ затвердив Глава Української держави Петро Порошенко. У документі визначено, як Україна буде підвищувати обороноздатність і співпрацювати з НАТО, щоб згодом стати членом Альянсу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: