fbpx

Міська рада звільнить установи та організації від земельного податку на 8 мільйонів гривень

Економіка 17:10, 27.01, 2016

Івано-Франківська міська рада збирається на 100% звільнити від сплати земельного податку ряд установ та організацій.

Про це йшлося сьогодні на засіданні депутатської комісії Івано-Франківської міської ради з питань бюджету.

Заступник міського голови Богдан Білик зауважив, що минулого року на цих пільгах міський бюджет втратив понад 5,5 мільйонів гривень, а цього року передбачається майже 8 мільйонів гривень на покриття пільг на земельний податок.

Зокрема, до переліку "пільговиків" входять:

– культурно-просвітницькі, правозахисні благодійні громадські організації, які включені в реєстр неприбуткових установ та організацій;

– підприємства, засновниками яких є органи місцевого самоврядування міста Івано-Франківська, за умови, що частка комунальної власності в них становить 100 відсотків;

– органи державної влади та органи місцевого самоврядування, органи прокуратури, органи Міністерства внутрішніх справ, органи Державної служби з надзвичайних ситуацій, органи Служби безпеки України, військові формування, утворені відповідно до законів України, Збройні Сили України, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів;

– громадські організації фізкультурно-спортивної спрямованості, які є неприбутковими, та дитячо-юнацькі спортивні школи за земельні ділянки, які перебувають у них в користуванні та на яких розміщені спортивні споруди, що використовуються для навчально-тренувального процесу;

– платники за землю для обслуговування ботанічних садів, дендрологічних парків, парків та скверів комунальної власності.

Також обласній філармонії і драмтеатру з міського бюджету нададуть субвенцію на компенсацію земельного податку, оскільки ці заклади фінансуються на 95% з обласного бюджету, а 5% – власні заробітки.

Начальник управління земельних відносин Кирило Обладан зазначив, що за пільгою зверталися ще близько 30 суб’єктів господарювання, у тому числі СІЗО, поліція, військові частини, комунальні підприємства та інші.

Голова бюджетної комісії Роман Онуфріїв запропонував виконувати виключно норми податкового кодексу і не «пільгувати» інші установи, які звертаються із проханням про звільнення чи зменшення земельного податку, таким чином продовживши практику з попередньої каденції міської ради.

"Якщо ми почнемо обговорювати, кому треба, а кому не треба надавати пільги, ми зайдемо в нікуди. Перелік, який ми обговорили, очевидний. Решту ми практикували не пільгувати. Пропоную цю практику підтримувати і надалі", – зазначив Онуфріїв.

Однак, за наданням 50% пільги на земельний податок звернувся приватний Університет права імені Короля Данила Галицького. Комісія підтримала звернення. Зазначимо, що державні ВНЗ є бюджетними установами і тому звільнені від земельного податку, хоч і отримують кошти від студентів платної форми навчання до спецфондів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: