fbpx

Музейники пригрозили міністру культури громадянськими протестами

Суспільство 13:32, 29.03, 2015

Черговий відкритий лист главі відомства – міністрові культури В'ячеславу Кириленку – оприлюднив арехеолог, член українського комітету ICOMOS (Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць) і комітету Blue Shield Ukraine Тимур Бобровський.

У ньому археолог закликав міністра піти у відставку, спрогнозувавши, що якщо цього не відбудеться, почнуться громадянські протести.

Тимур Бобровський разом із колегами проаналізували діяльність міністра за останні 100 днів. Відкритий лист до міністра культури В'ячеслава Кириленка він оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук. 

1

Зокрема, автор листа зазначив, що за час роботи нове керівництво Мінкульту "увійшло в конфлікт з усіма громадськими ініціативами, які займаються аналізом і стратегування української культури". Крім того, Мінкульт припинив співпрацю з Музейною радою та Науково-методичною радою з питань культурної спадщини.

Ще однією претензією до міністра, яка вже неодноразово озвучувалася в професійному середовищі, є непрозорість кадрової політики.

"Кожен день суспільство отримує інформацію про нові призначення керівників ключових культурних установ, які здійснюються виключно директивно, без попереднього обговорення та відкритого конкурсу", – йдеться в листі.

Автор листа переконаний, що деякі з цих призначень є сумнівними і можуть мати злочинні наслідки, про які постійно попереджає громадськість, однак чинний міністр усі їх ігнорує.

"Наведені тут приклади переконують мене, що особисто Ви та Ваша команда управлінців не маєте ґрунтовного та цілісного уявлення про те, чим справді сьогодні живе, дихає, на що сподівається в майбутньому українська культура. Більше того, складається враження, що Ви, попри Ваш досвід громадської роботи, не відчуваєте, чого прагне українське суспільство і що саме люди виборювали на Майдані. Для Вас, як видно з Ваших слів і дій впродовж останніх місяців, цілком прийнятними лишаються адміністративно-командні методи управління культурою, збереження дистанційних та односторонніх відносин між владою і суспільством, зрештою, імітація діяльності, а не реальні справи, використання будь-якої коньюнктури та прикриття патріотичними гаслами заради піару тощо. Все це є, на мій погляд, неприпустимим з огляду на спадок, залишений Майданом, а саме – досвід розбудови та реального функціонування громадянського суспільства, в якому державна влада є лише інструментом реалізації громадських очікувань та ініціатив", – відзначив археолог, пам’яткознавець, кандидат історичних наук, дійсний член Українського комітету ICOMOS та комітету Blue Shield Ukraine, заслужений працівник культури України Тимур Бобровський. 

Раніше повідомлялося, що музейники звернулися до уряду Арсенія Яценюка з вимогою вжити заходів щодо чинного міністра культури. Вони закликали терміново зупинити руйнівні процеси, спровоковані діями керівництва Мінкульту та ігноруванням системних проблем сфери культури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: