fbpx

На Калущині зафіксовано зростання захворювань на сальмонельоз на 25%

Здоров'я 10:48, 18.08, 2014

З початку літнього періоду в Калуському районі значно почастішали випадки гострих кишкових інфекцій, пов’язаних з вживанням недоброякісної питної води, продуктів харчування.

Літо – це пора великої кількості молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясопродуктів, ягід, овочів та фруктів. Також саме в літній період спостерігається велика кількість весіль та інших урочистостей. І часто – це пора зростання гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.

З початку року в Калуському районі не зареєстровано спалахів гострих кишкових інфекцій, проте, порівняно з аналогічним періодом минулого року, помітний ріст захворюваності гастроентероколітами – на 23%, сальмонельозом – на 25%. Всього зареєстровано 16 випадків сальмонельозу, 144 – гастроентероколітів, 3 – дизентерії.

Про це повідомила лікар-епідеміолог Калуського районного структурного підрозділу Держсанепідслужби Ольга Гошовська, інформують Вікна.

Також на Калущині зафіксований випадок захворювання на гепатит А, чого не було минулого року, інформує головний санітарний лікар Калуського району Оксана Ананевич.

Тож особливу увагу слід звернути організаторам масових заходів при проведенні весіль, ювілеїв, проводів в армію, ритуальних обрядів. Адже цього року в області вже зареєстровано два спалахи сальмонельозу.

Основними причинами спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в побуті є залучення до приготування страв випадкових осіб, недотримання елементарних правил особистої гігієни, технології приготування страв, зберігання продуктів харчування в антисанітарних умовах та без холодильників.

Факторами передачі гострих кишкових інфекцій найчастіше стають салати, холодці, заливні блюда, фарширована риба, кондитерські вироби з крему, які готують із запасом та зберігають тривалий час, що призводить до накопичення збудників інфекційних хвороб в продуктах.

Щоб уникнути захворювань на гострі кишкові інфекції, необхідно дотримуватися таких правил:
– використовувати для пиття, приготування страв та миття посуду тільки кип’ячену або бутильовану воду, не купувати продуктів харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
– не вживати харчові продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості;
– перед споживанням овочів, фруктів та ягід іх необхідно добре промити кип’яченою водою;
– перед приготуванням і вживанням їжі обов’язково мити руки з милом, а також після відвідування туалету;
– прищеплювати дітям змалечку дотримання правил особистої гігієни, а організаторам масових заходів – проводити їх в закладах громадського харчування, де є належні санітарно-гігієнічні умови.

Довідка. Організатори масових заходів повинні знати, що згідно зі статтею 48 Закону України “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення” від 24.02.94 р. №4005-ХІІ вони несуть цивільно-правову відповідальність. При порушенні санітарного законодавства, яке призвело до захворювання, отруєння чи смерті людей, організатори масових заходів зобов’язані відшкодувати збитки громадянам, а також компенсувати додаткові витрати санітарно-гігієнічній службі на проведення санітарних та протиепідемічних заходів та витрати лікувально-профілактичних закладів на надання медичної допомоги потерпілим.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: