fbpx

На охорону довкілля Прикарпаття використали 1,5% надходжень від екологічного податку. ІНФОГРАФІКА

Суспільство 12:20, 10.01, 2019

Згідно з чинним законодавством, місцеві бюджети отримують 55 відсотків зібраного екологічного податку. У цих грошей є цільове призначення – природоохоронні заходи. Однак їх не завжди використовують за цільовим призначенням.

Прозорість використання коштів екологічного податку в регіонах України викликає багато запитань, вважають експерти "Зеленого Фонду" та GMK-центру. 

Ефективність витрачання грошей екологічного податку сильно відрізняється у різних регіонах країни. Області з найбільш високою концентрацією промисловості, які викидають в атмосферу великі обсяги СО2, витрачали на природоохоронні заходи у 2017 році мізерні суми. Наприклад, Запорізька область витратила 0 відсотків від зібраного екоподатку, Луганська – 0,3 відсотка, Донецька – 1,1 відсотка, Івано-Франківська – 1,57%.

1

І навпаки, регіони з порівняно благополучною екологічною ситуацією витрачали за цільовим призначенням до 80 відсотків отриманих від екоподатку засобів: Тернопільська область – 70,2 відсотка, Чернівецька – 58,3 відсотка.

"Швидше за все, тут ми маємо справу з проблемою точного відображення витрат на навколишнє середовище у статистиці. Складається враження, що різні органи по-різному підходять до вирішення цього питання", – зазначають аналітики.

За підсумками 2017 року Державне казначейство повідомило про загальні витрати місцевих бюджетів на охорону навколишнього середовища на суму 2,6 мільярда гривень. Водночас, якщо взяти дані статистичного збірника "Бюджет України 2017" і підсумувати відповідну статтю видатків місцевих бюджетів, виходить 189,2 мільйона гривень.

Ймовірно, пояснюють експерти, Казначейство відображає використані гроші як "витрати на охорону навколишнього середовища", тоді як місцеві бюджети фактично направляють ці фінансові ресурси на інші цілі. Цей факт лише підкреслює проблему неефективного використання грошей екологічного податку в Україні.

Верховна Рада підняла з 1 січня 2019 року ставку податку на викиди вуглекислого газу з 0,41 грн/т до 10 грн/т. Промислові підприємства України повинні будуть сплатити у 25 разів більше екологічного податку, ніж раніше. 

КУРС писав, що Бурштинська ТЕС та Калуська ТЕЦ потрапили до переліку найбільших забруднювачів повітря в Україні

Минулого року під час засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків було вирішено внести зміни до бюджету на 2018-й рік.

Зокрема, за рахунок надходження екологічного податку запланували передати 35 мільйонів 411 тисяч гривень департаменту будівництва, ЖКГ, архітектури та містобудування. Ці гроші у вигляді субвенції пішли районним бюджетам та ОТГ.

Читайте також: Екологічний дерибан на Прикарпатті: з обласного екологічного фонду можуть витратити мільйони гривень на сумнівні заходи і роботи

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: