fbpx

На Прикарпатті одночасно вимкнулися чотири високовольтні лінії – без світла була південна частина області

Суспільство 13:55, 13.08, 2018

Сьогодні вранці в Івано-Франківській області одночасно вимкнулись одразу чотири високовольтні лінії, знеструмивши вузлові підстанції "Коломия" та "Надвірна", які живлять південну частину області. Наразі електропостачання відновлене, але є ризик повторного вимкнення.

Першою вимкнулась лінія 110 кВ "Богородчани – Надвірна", а за нею лінії 110 кВ "Івано-Франківськ – Надвірна", "Івано-Франківськ – Одаї – Коломия" та "Чернівці – Гаврилівці – Снятин". Енергетики робили спроби подавати напругу, щоб відновити електропостачання, але лінії вимикались повторно, інформує прес-служба Прикарпаттяобленерго.

Точні причини аварії наразі не встановлені. На одній із чотирьох високовольтніх ліній "Івано-Франківськ – Одаї" виявили пошкодження, яке вдасться ліквідувати за кілька годин. Ремонтна бригада уже працює над поломкою. На діагностику причин аварії та їх виправлень на решті ліній кинуті всі сили: оперативно-виїзні бригади проводять обхід ліній, щоб знайти причини вимкнень, а споживачів перезаживляють до резервних джерел нашої та Чернівецької областей. 

Зараз напругу на підстанції "Коломия" та "Надвірна" подали, електропостачання регіону відновлено, але енергетики попереджають, що поки не з’ясують причини вимкнень та їх не виправлять, повторне вимкнення можливе.

Нагадаємо, у грудні 2015 року частина Івано-Франківської області раптово залишилась без світла. Енергетики не одразу зрозуміли причини аварії. 

Згодом з'ясувалося, що причиною перебоїв стало несанкціоноване втручання в роботу телемеханіки –системи управління і контролю мережі. Центральна диспетчерська раптово "осліпла". Енергетикам довелося безпосередніми виїздами на місця з'ясовувати, в якому стані підстанції.

"Можна сказати, що систему фактично хакнули. Це у нас вперше за час роботи",  коментували КУРСу в Прикарпаттяобленерго.

У січні 2017 року американські експерти заявили, що відповідальність за відключення електроенергії на Івано-Франківщині у грудні 2015 року несе російська хакерська група Sandworm.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області! 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: