fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Економіка
  • На Прикарпатті підприємці сплатили майже 16 мільйонів гривень за ліцензії на право торгівлі алкоголем та тютюновими виробами

На Прикарпатті підприємці сплатили майже 16 мільйонів гривень за ліцензії на право торгівлі алкоголем та тютюновими виробами

Економіка 11:15, 19.11, 2015

З початку року суб'єкти господарювання Івано-Франківщини, що здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, перерахували за ліцензії до місцевих бюджетів області 15,7 млн грн. В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження збільшились на 1,7 млн грн.

Про це повідомили у відділі контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Крім того, у січні-жовтні поточного року податківці провели 132 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівлю алкоголем та тютюном. Як наслідок, за порушення чинного законодавства нараховано 1243,7 тис. грн податків і зборів, в тому числі за порушення Закону України від 19.12.95 № 481 "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" застосовано фінансових санкцій на суму 793 тис. грн.

Порушуючи законодавство, підприємці здійснювали торгівлю алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, – 31 випадок, торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідної ліцензії 16 випадків, торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін,  4 випадки та 2 випадки  зберігання (реалізація) алкогольних напоїв немаркованих марками акцизного податку.

За реалізацію алкогольних та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, застосовано фінансових санкцій на суму 61,2 тис. грн, анульовано 8 ліцензій.

Працівники фіскальної служби звертають увагу на посилену відповідальність за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Законом України від 12 серпня 2014 № 1638-VII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо посилення контролю за обігом підакцизних товарів та уточнення окремих податкових норм" суми штрафів за порушення законодавства в сфері виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів підвищено від двох до десяти разів, зокрема:

– за оптову (включаючи імпорт та експорт) і роздрібну торгівлю спиртами, алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій  з 1700 до 17000 гривень,

– за роздрібну торгівлю тютюновими виробами за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін на тютюнові вироби, встановлених виробниками або імпортерами таких тютюнових виробів,  з 1000 до 10 000 гривень,

– за оптову або роздрібну торгівлю коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро-горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої,  з 5000 до 10 000 гривень. 

Крім того, з 1 липня 2015 року підлягає ліцензуванню діяльність з виробництва, імпорту, експорту, оптової та/або роздрібної торгівлі пивом на загальних підставах, передбачених для алкогольних напоїв. 

При цьому Законом України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" та іншими нормативними актами не передбачено отримання окремої ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю пивом за наявності у суб'єкта господарювання ліцензії на виробництво, імпорт, експорт, оптову або роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

Абзацом 7 ст. 1 Закону (у редакції, чинній з 01.07.2015) дано визначення алкогольним напоям як продуктам, отриманим шляхом спиртового бродіння цукромістких матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5% об'ємних одиниць, які зазначені, зокрема, в товарній позиції 2203 згідно з УКТ ЗЕД.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: